Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V České republice roste počet vinařů s orientací na biovíno

V České republice roste počet vinařů, kteří přecházejí na šetrnou a ekologicky orientovanou produkci hroznů a vyrábějí vína v bio kvalitě. Zatímco před rokem 2006 se tímto sortimentem zabývala čtyři vinařství, nyní je jich už kolem stovky. Zvýšila se i plocha z deseti na 1000 hektarů. Řekl to Petr Marcinčák ze Svazu integrované a ekologické produkce hroznů a vína Ekovín. Při výrobě biovín vinaři nepoužívají pesticidy a současně se při pěstování hroznů nezatěžuje příroda.

V České republice v současné době působí zhruba sto vinařství, která pěstují révu v bio režimu, přičemž celková plocha ekologicky obhospodařovaných vinic činí 1000 hektarů, což je šest procent veškeré plochy vinic. Toto číslo je procentuálně srovnatelné s ostatními vyspělými evropskými zeměmi, jako je například Německo, takže Česko velmi dobře
zachytilo celosvětový trend posledních let.

"Česká republika je zemědělskou krajinou s intenzivním hospodářstvím, proto je velmi důležité spravovat naši zem šetrně, myslet na budoucnost a nezatěžovat ji zbytečnými chemickými látkami, což je cesta, kterou biopěstitelství respektuje a propaguje," uvedl Marcinčák.

Ekologicky obhospodařované vinice mají velkou rozmanitost rostlinných a živočišných druhů, díky čemuž se jejich charakter blíží přírodním lokalitám v chráněné krajinné oblasti. Vinice zatravněná směsí bylin a trav je navíc odolnější vůči větrné a vodní erozi. Díky biopěstitelství nehrozí také únik chemických látek na kvetoucí rostliny v okolí vinic, a rezidua pesticidů se tak nedostávají třeba do včelího medu.

Na bio kvalitu přechází i vítěz Vinařství roku 2014 Vinařství Špalek z Nového Šaldorfu u Znojma. Vinařství obhospodařuje vinice na Viniční trati Kraví hora a vzniklo už v roce 1970. "I v Česku se časem stane bio víno standardem," míní Petr Ilgner z vinařství.

Zdroj: ČTK

Štítky Česko, vinařství, hrozen, vinice, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V České republice roste počet vinařů s orientací na biovíno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.