Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně začala sloužit nová retenční nádrž za půl miliardy

V Brně začne od srpna sloužit při vydatných deštích nová retenční nádrž v Jeneweinově ulici. Díky ní se nebude dostávat znečištěná voda do Svratky, která se poblíž stéká se Svitavským náhonem. Stavba za více než 580 milionů korun dokáže zachytit 8600 metrů krychlových vody, uvedl v tiskové zprávě primátor Roman Onderka (ČSSD).

Nádrž se stavěla dva roky. "Dno nádrže je založeno 31 metrů pod zemí a při velkých deštích zabrání přepadům vody z kanalizace do řeky," vysvětlil Onderka. V Brně prší vydatně průměrně 85krát za rok a kmenová kanalizační stoka B nestačí pojmout vodu v 31 případech. Po dešti se voda přečerpá do kmenové stoky a postupně přeteče do čistírny odpadních vod v Modřicích.

Brno má dvojí systém kanalizace. Ta splašková odvádí splašky do čističky. Vodu ze střech, silnic i dalších zpevněných ploch pak dešťová kanalizace odvádí jiným potrubím do toků. V mnohých ulicích je však kanalizační potrubí postaveno jako jednotné. V době sucha tak voda plyne do čističky, při intenzivnějších srážkách však systém není schopen její množství zvládnout a smíšená voda přepadá v Komárově do Svitavského náhonu a odtud teče do Svratky.

Protože velkou aglomerací protékají menší řeky Svitava a Svratka, stačí jim relativně málo nečistot, aby byla voda silně znečištěná. 

Nová retenční nádrž bude pro čtvrtinu Brna. Stoka, které bude sloužit, začíná v Žebětíně a ústí do čistírny v Modřicích.

Zdroj ČTK

Štítky retenční nádrž, Brno, Komárov, nádrž, Roman Onderka, Svratka, ČSSD, kanalizace, Modřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně začala sloužit nová retenční nádrž za půl miliardy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.