Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Brně vznikne ubytovna pro neplatiče nájmu

Ve městě vznikne ubytovna pro neplatiče nájmu, zejména pro rodiny s dětmi. Městská část Brno-sever tak chce řešit situaci lidí, kteří dlouhodobě neplatí nájem a má soudní příkaz k jejich vystěhování.

Každý měsíc dá radnice zhruba 40 výpovědí kvůli neplacení nájmu, velkou část z nich v sociálně vyloučené lokalitě kolem ulic Cejl, Francouzská a Bratislavská.

Právě ve Francouzské ulici má být nyní ubytovna se 14 až 16 byty pro neplatiče, kteří tak neztratí střechu nad hlavou a zároveň budou muset svoji situaci řešit.

V ubytovnu by se měl ještě letos přeměnit dům, který radnice vlastní. Do přestavby dá zhruba dva miliony korun. „Chceme lidem zajistit základní hygienické podmínky, nebudeme to ale přestavovat nijak komfortně,“ uvedl místostarosta Brna-severu Rostislav Hakl.

Nájemné bude polovina částky, která se v dané oblasti za městské byty obvykle platí, zhruba 36 korun za metr čtvereční. Radnice si po dohodě s nájemníkem může část peněz brát přímo od úřadu práce z příspěvků na bydlení.

Neplatiči jen za rok 2012 dluží radnici 12 milionů korun na nájemném, celkově je to přes 50 milionů Kč. Ubytování nebude omezené jen na rodiče s dětmi, ale bude sloužit všem, kdo se dostali do tíživé životní situace.

Radnice chce proto spolupracovat s neziskovými organizacemi, které by lidem pomáhaly řešit problémy a postavit se opět na vlastní nohy. Nájem v ubytovně bude pouze na dobu určitou, na tři až šest měsíců.

Záměr zřídit ubytovnu ještě musí schválit vedení brněnského magistrátu. Podobná ubytovna už funguje v Novém Lískovci v Koniklecové ulici, dům je problémový.

Ve 155 bytech tam žije zhruba 500 nájemníků. Po zavedení kamerového systému, práce domovníka a dětské klubovny se prý situace zklidnila.

Zdroj: ČTK

Štítky sociální, byty, Brno, ubytovna, radnice, Brno-sever, Úřad práce České republiky, Cejl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně vznikne ubytovna pro neplatiče nájmu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.