Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně skončila dostavba kanalizace za dvě miliardy korun

Brno dnes ukončilo dostavbu a rekonstrukci kanalizace za dvě miliardy korun. Práce, které trvaly dva roky, se nejvíce dotkly městských částí Tuřany, Žebětín, Ivanovice a Bohunice.

Nová kanalizace zlepší životní prostředí a čistotu vodních toků v celém městě, řekl na tiskové konferenci náměstek brněnského primátora Robert Kotzian (ODS). 

Za dva roky přibylo v Brně 38 kilometrů nové kanalizace a napojilo se na ni více než 5000 obyvatel. Dostavba se uskutečnila v Tuřanech, Žebětíně a Ivanovicích. V Bohunicích a jinde se kanalizace rekonstruovala. Náklady dvě miliardy korun pokryje město a dotace z Evropské unie. "Je to zhruba půl napůl. Budeme ale ještě řešit problémy, které v době stavby vznikly," uvedl Kotzian. Kvůli chybě v dokumentaci má Brno dostat od ministerstva financí o 240 milionů méně. Magistrát s tím ale nesouhlasí a chce dostat peníze všechny. "Čekali jsme až na novou vládu, se kterou budeme jednat," dodal Kotzian.

Podle něj byla hlavním cílem dobudování kanalizace ochrana životního prostředí. "Je biologickým faktem, že člověk produkuje splašky. Je dobré tyto produkty lidské existence odvádět tam, kde je umíme vyčistit a znehodnotit a ne je pouštět do půdy," řekl Kotzian s tím, že Brno projektem udělalo velký krok. "Čistá voda z kohoutku je jedním z největších výdobytků západní civilizace, kterého si užíváme," podotkl.

Nová kanalizace je podle primátora Brna Romana Onderky (ČSSD) největší investicí Brna i státu do vodohospodářství za posledních pět let. "Je to signál i pro investory, kteří se chystají v dotčených lokalitách uskutečnit záměry, že jim město připravuje dobré podmínky v infrastruktuře," řekl Onderka.

Zdroj ČTK

Štítky kanalizace, dostavba, Brno, investice, Tuřany, Ivanovice, Žebětín, Robert Kotzian, Brno-Bohunice, Evropská unie, ODS, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně skončila dostavba kanalizace za dvě miliardy korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.