Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Brně se střetli studenti s extremisty

Menšími potyčkami mezi přívrženci extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti a studenty skončily dvě na sobě nezávislé demonstrace. Zatímco asi 50 extremistů poslouchalo řečníky u lázní na Nových Sadech, z Denisových sadů se blížilo odhadem více než 500 studentů.

Policisté je pustili i přes křižovatku Nádražní a Husovy až k lázním, kde studenti provolávali antifašistická hesla.

Policisté zasáhli až ve chvíli, kdy se k sobě obě skupiny nebezpečně přiblížily na několik metrů a agresivnější jedinci vbíhali do skupiny protivníků. Nakonec se podařilo policistům v zárodku hrozící konflikt zažehnat. "Zadrželi jsme zatím jednoho mladíka z řad studentů a předvedli k výslechu, protože zranil příslušníka dělnické strany. Opatření však zatím trvají, i když se situace uklidňuje," řekla mluvčí jihomoravských policistů Andrea Straková.

Policie vytlačila neonacisty k hotelu Grand a studenti šli od nádraží ještě na náměstí Svobody, odkud se před 16:00 postupně rozcházeli. Studentskou demonstraci svolalo hnutí Listopadem to nekončí na Komenského náměstí k soše T. G. Masaryka na podporu demokracie a odmítnutí totalitních režimů a myšlenek, které prezentuje právě Dělnická strana sociální spravedlnosti. Ta začala svoje shromáždění na Malinovského náměstí, kde řečnil i její předseda Tomáš Vandas. Odtud se pak vydali k lázním.

Vedle studentské akce na Komenského náměstí organizovaly další shromáždění k připomenutí 17. listopadu v Brně i některé politické strany či občanské iniciativy.

Zdroj: ČTK

 

Štítky ČR, strany, historie, 1989, DSSS, Dělnická mládež, Brno, lázně, Dělnická strana sociální spravedlnosti, Tomáš Garrigue Masaryk, Tomáš Vandas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně se střetli studenti s extremisty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.