Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Brně otevřeli potravinovou banku na pomoc potřebným

Sklad Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj byl dnes slavnostně otevřen v Brně. Obchodní řetězce i jiní dárci do něj budou dávat potraviny, které pak bezúplatně převezmou organizace pracující s lidmi v nouzi, řekl novinářům předseda potravinové banky a ředitel brněnské Armády spásy Pavel Kosorin. Cílem celé akce je zabránit plýtvání potravin a na druhé straně pomoct lidem žijícím v chudobě.

Ve skladu je už nyní skoro tuna potravin. Většinu nashromáždili při dvoudenní akci zaměstnanci brněnského magistrátu. Další sbírku pořádá Krajský úřad Jihomoravského kraje. Zaměstnanci mohou přinášet čaj, sirup, cukr, piškoty, instantní polévky, luštěniny, rýži, těstoviny nebo olej.

Systém získávání a přerozdělování potravin se v Brně teprve vyvíjí. "V budoucnu bychom rádi potraviny každý den sváželi i vydávali, ale zatím jsme ve fázi jednání s obchodními řetězci," řekl Kosorin. Některé už potraviny věnovaly. Do projektu se mohou zapojit například firmy nebo lidé, kteří by potraviny chtěli bance věnovat.

Zatím budou potraviny z banky sloužit jejím zakládajícím členům, a to Armádě spásy, Oblastní charitě Vyškov, občanskému sdružení Den a občanskému sdružení Naděje. "Všechny pracují s lidmi v nouzi. Očekáváme, že se přihlásí desítky organizací, které budou chtít jídlo odebírat," uvedl Kosorin. Zažádat si může každá nezisková organizace v kraji, která s potřebnými pracuje.

Podle hejtmanova náměstka Marka Šlapala (ČSSD) je otevření skladu pouze kamínkem do mozaiky. "Je potřeba přidávat další kamínky, aby se posilovala lidská solidarita. Mám obavy, že se při těchto akcích zapomíná na to, že tím ještě není hotovo a je to jen malý drobek," řekl. Kraj i magistrát přispěly na potravinovou banku i finančně, daly po 200.000 korunách.

I s Brnem je v zemi sedm potravinových bank. "První vznikla v roce 2006 v Praze. Další jsou v Ústeckém, Libereckém, Plzeňském, Moravskoslezském kraji a na Vysočině. Cílem je mít potravinovou banku v každém kraji, uvidíme, zda ji zřídíme i ve Středočeském kraji, když je v Praze," uvedl ředitel České federace potravinových bank Fabrice Martin Plichta. Pochází z Francie, kde byla potravinová banka už v 80. letech. Myšlenku přenesl i do Čech. "Cílem bank je sbírat přebytky a neprodejné výrobky, které jsou nezávadné, a dát je lidem, kteří nemají na jídlo peníze," dodal Plichta.

Zdroj: ČTK
Foto: potravinovabanka.cz

Štítky sociální, potraviny, jihomoravský, banka, Brno, jídlo, Pavel Kosorin, Armáda spásy, Jihomoravský kraj, Praha, Fabrice Martin Plichta, Marek Šlapal, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně otevřeli potravinovou banku na pomoc potřebným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.