Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Brně loni uzavřelo registrované partnerství 20 párů

Dvacet párů vloni uzavřelo v Brně registrované partnerství. Devět ženských a 11 mužských dvojic si své ano řeklo na radnici v městské části Brno-střed, která jako jediná v kraji možnost uzavřít svazek párům stejného pohlaví umožňuje.

Od roku 2006, kdy zákon registrované partnerství umožnil, se v Brně vzalo téměř 200 párů, informoval dnes ČTK mluvčí Brna-střed Roman Burian.

Počet uzavřených registrovaných partnerství je v Jihomoravském kraji posledních pět let zhruba stejný. "Loni to bylo 20 svazků. Všeobecně jsme ale v žádném roce za devět let, kdy je možné registrované partnerství uzavírat, nezaznamenali počet přes 30," informoval Burian.

Častěji do registrovaného partnerství vstupují na jihu Moravy mužské páry. Zatímco počet obřadů u mužů je téměř každý rok dvojciferný, u žen se dají počítat na jednotky. Loni se vzalo 11 dvojic mužských a devět ženských.

Lidé stejného pohlaví mohou uzavírat partnerství od roku 2006. Od té doby se v Jihomoravském kraji vzalo 181 párů. Zatím desetina z partnerství zanikla. "Číslo však nemusí být konečné a zcela přesné. O zániku partnerství rozhodují soudy. Potom záleží, zda nám soud zánik partnerství nahlásí nebo si jej přijdou zapsat sami občané," upozornil Burian.

Brno-střed je jediným místem v Jihomoravském kraji, kde mohou registrovaná partnerství vznikat. Stejné je to v ostatních krajích, kde také uzavírá partnerství vždy jeden příslušný městský úřad.

Do partnerství může vstoupit každý, komu to zákon o partnerství nezakazuje. Podmínkou vstupu je, aby alespoň jeden ze dvojice byl občanem České republiky. Svazek nemohou uzavřít lidé v příbuzenské linii a sourozenci. Nutné je dosažení věku 18 let, způsobilost k právním úkonům za předpokladu, že ani u jednoho z páru netrvá manželský nebo partnerský svazek.

Zdroj ČTK

Štítky registrované partnerství, Brno, svazky, Brno-střed, sňatky, gay, lesba, partnerství, Jihomoravský kraj, Morava, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně loni uzavřelo registrované partnerství 20 párů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.