Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně-Líšni pokračuje proměna podzemní tramvajové zastávky

Proměna zdevastované jediné brněnské podzemní zastávky tramvaje Jírova v Líšni pokračuje. Od poloviny prosince ji hlídá zaměstnanec dopravního podniku, na noc se celá zavírá a zůstávají zde čtyři tramvaje.

Díky tomuto režimu postupně mizí čmáranice na zdech a městská část věří, že se zastávka stane zase živým a bezpečným místem, řekl starosta Líšně Břetislav Štefan.

Podzemní zastávka, které se říkává brněnské metro, byla otevřená na konci 90. let. Již tehdy zde fungovaly elektronické informační tabule a ve stáncích prodávala řada živnostníků. Jenže postupně se zastávka stávala rejdištěm vandalů a bezdomovců a stánkařů ubývalo, až zbyl jediný. Lidé se zde necítili dobře a za tmy ani bezpečně.

"Nyní se zúročil náš čtyřletý tlak na brněnský magistrát a dopravní podnik, aby s neuspokojivým stavem něco udělali. Když tady někdo dřív odstranil graffiti, za měsíc to bylo pomalované znovu," řekl Štefan. Oprava stála osm milionů korun. Nyní zde spolupracují hlídky městské policie, člověk z dopravního podniku i městská část. Navíc na noc se celá stanice vždy zamkne.

Líšeň si slibuje od opatření vyšší atraktivitu pronájmů. Zastávka má být součástí většího veřejného prostoru. Nad ní se na povrchu totiž pořádají kulturní akce či farmářské trhy. "Reakce lidí byly dlouhodobě negativní, proto jsme rádi, že se to povedlo," uvedl Štefan. Nezbyly však peníze na stavbu toalet, proto starosta předpokládá, že sem radnice umístí mobilní toalety.

Oprava se vyplatila i dopravnímu podniku. Čtyři tramvaje nemusejí ze svých posledních večerních jízd ujet dlouhou cestu do vozovny v Medlánkách, ale zůstanou zde přes noc. "Zatím se zde žádné problémy nevyskytly. Cestující si však proměny všimnou asi až později, až graffiti úplně zmizí," řekl vedoucího dopravního odboru dopravního podniku Jan Seitl.

Zdroj: ČTK

Štítky Brně-Líšni, proměna, podzemní, tramvajové zastávky, dopravní společnost, Líšeň, Břetislav Štefan, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně-Líšni pokračuje proměna podzemní tramvajové zastávky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.