Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ústavní soud odmítl stížnost ženy potrestané za smrt politika

Případ vraždy brněnského politika Aleše Vytopila definitivně končí patnáctiletým trestem vězení pro Radku Pojerovou. Její stížnost odmítl Ústavní soud, případem se detailně nezabýval. Pojerová podle pravomocného verdiktu někdejšího místostarostu Brna-Židenic zastřelila, motivem byly složité vztahové problémy mezi několika lidmi.

Ústavní stížnost čekala na rozhodnutí rok, nakonec ji soudci označili dílem za zjevně neopodstatněnou, dílem za nepřípustnou. Připomněli, že Pojerová promeškala lhůtu pro podání dovolání k Nejvyššímu soudu. Podle Ústavního soudu tak v podstatě nevyčerpala všechny prostředky ke své obraně, což je podmínka projednání ústavní stížnosti.

Komunální politik Vytopil přišel o život v září 2011 v Mariánském údolí na okraji Brna. Žena jej podle rozsudku střelila do hlavy. Tělo za pomoci bývalého manžela Filipa Onderky odvezla k Ivančicím na Brněnsku, kde ho pohřbili v lese. Předtím oddělili hlavu, která se nenašla.

Onderka označil za střelkyni Pojerovou, která ovšem vinu popřela. Tvrdila, že Vytopila nikdy neviděla a k činu neměla motiv. Podle soudů obou stupňů však důkazy usvědčují z vraždy právě ji. Onderka pomáhal jen s odstraňováním těla a sháněním alibi. Krajský soud mu za nadržování uložil trest 3,5 roku vězení.

Vražda Vytopila byla podle obžaloby výsledkem propletence vztahů, jehož součástí se politik stal po seznámení s Pavlou Antalovou, matkou dvou dětí. Začali spolu žít a podnikat. Vytopil si vytvořil blízký vztah k malé dcerce Antalové, o kterou chtěl pečovat. Vlastní děti neměl. Onderka je bývalým přítelem Antalové a otcem holčičky. Pojerová je bývalá manželka Onderky, s nímž udržovala vztah i po rozvodu.

Zdroj: ČTK

Štítky ústavní soud, Brno, Mariánské údolí, Ivančice, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud odmítl stížnost ženy potrestané za smrt politika  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.