Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Umělci v Brně oživili chátrající budovu, chtějí v tom pokračovat

Hudební skupiny, výtvarníci, divadelníci a další umělci dnes odpoledne oživili prostor opuštěné budovy na ulici Vlhká v Brně. Okolí budovy je neudržované a obvykle se tu zdržují bezdomovci. Akce měla ukázat, že i taková místa mohou mít smysluplné využití, řekl organizátor Jan Šerek.

Iniciativa Kulturou proti chátrání, která akci uspořádala, chce v podobném duchu pokračovat i v jiných zanedbaných místech
v Brně. O jejich pronájmu bude jednat s radnicí.

Podobná akce se dnes koná v osmi chátrajících budovách v Praze. 

Začátku dnešního happeningu v Brně se zúčastnilo několik desítek lidí. "Bereme to jako výkop, zahajovací akci. Chceme ukázat, že podobné věci dokážeme zorganizovat a že má smysl oživovat opuštěné prostory. Chtěli bychom v nich do budoucna vytvořit sociální a kulturní centrum," uvedl Šerek. Budova na ulici Vlhká je opuštěná delší čas. "Přitom je blízko nádraží i centra města a je podle nás škoda nechat ji chátrat," podotkl Šerek. Iniciativa chce proto zahájit jednání s magistrátem o pronájmu podobných budov za symbolickou cenu.

Existence nevyužitých míst podle organizátorů ztěžuje život okolním obyvatelům, protože se v nich často zdržují sociálně nepřizpůsobiví lidé, bezdomovci a narkomani. Iniciativa Kulturou proti chátraní je i proti prodeji chátrajících nemovitostí investorům, kteří je přebudují na nákupní centra, kanceláře či byty. Ideálním řešením je podle organizátorů dnešní akce svěřit prostory místním lidem, kteří zde mohou najít uplatnění svých potřeb.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Vlhká ulice, hudební skupina, Praha, bezdomovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulturou Protichatrani

Píšu zde za organizátory sobotní akce Kulturou proti chátrání.
Podle některých mediálních reportů nám vadí, že se na opuštěných chátrajících místech vyskytují "sociálně nepřizpůsobiví" a další podobné nesmysly. Jde bohužel o dost hrubé zkreslení jedné úvahy, která zazněla v panelové diskuzi. Pravda je taková, že si naopak vážíme všech, kteří se nepřizpůsobili současnému stavu a nějakým způsobem opuštěné prostory využívají a kultivují, byť k tomu nemusejí mít oficiální posvěcení.
Distancujeme se od rétoriky některých médií a používání zavádějících pojmů jako "sociálně nepřizpůsobiví" a jiných negativně hodnotících termínů vzhledem k lidem, kteří se dostali do těžké sociální situace. Naše akce nebyla namířena proti sociálně slabým, bezdomovcům či uživatelům drog, jak mohlo vyznít z některých výroků medií. Naopak chceme upozornit, že smysluplné využití chátrajících budov může pomoci některým lidem vyřešit jejich nezáviděníhodnou životní situaci, například přeměnou těchto prostor na sociální bydlení, kulturní centra či nezisková centra pro sociální pomoc.

Pondělí, 2. září 2013, 14:27Odpovědět

Umělci v Brně oživili chátrající budovu, chtějí v tom pokračovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.