Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Ulice Václava Havla znovu ve hře - anketa je nezávazná

V pondělí 3. června spouští magistrát a radnice městské části Brno-střed anketu k pojmenování uličky mezi Divadlem Husa na Provázku a katedrálou na Petrově.

Návrh pojmenovat některé z veřejných míst po bývalém českém prezidentovi Václavu Havlovi a již uzavřená anketa na toto téma vyvolaly intenzivní veřejnou diskuzi. Na podněty, které z ní vzešly, reaguje vedení města a městské části Brno-střed novou anketou.


„Jsem přesvědčen, že tato celoměstská anketa pořádaná obvyklou a prověřenou formou přinese prostřednictvím reprezentativního vzorku respondentů složených výlučně z řad občanů města Brna objektivní a věrohodný způsob hlasování. Sám jsem na názor Brňanů velmi zvědavý,“ sdělil primátor Roman Onderka.


„Považuji za důležité znát názor Brňanů, přestože výsledek ankety není pro rozhodování nijak závazný. Občané již dříve ale vyjádřili, že v tomto případě o hlasování o názvu ulice stojí, proto musejí dostat novou příležitost se vyjádřit,“ řekl k nové anketě starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka.      

Hlasovat budou moci všichni občané starší 15 let s trvalým bydlištěm ve městě Brně, a to pouze osobně prostřednictvím originálního hlasovacího lístku s připojeným čestným prohlášením. Odevzdat jej budou moci na dvou místech – v Urban centru na Staré radnici a na Úřadu městské části Brno-střed v Dominikánské ulici. Anketa bude probíhat od 3. června do 31. srpna.
V Urban centru je otevřeno od pondělí do pátku od 10 do12 a od 13 do 18 hodin. Na radnici městské části Brno-střed budou moci zájemci přijít hlasovat v pondělí a ve středa mezi 8. a 12. a od 12.30 do 17 hodin, v úterý a ve čtvrtek od 6.30 do pravého poledne, po přestávce pak od 12.30 do 14, pátek od 6.30 do12 hodin.

Anketní lístek obdrží zájemci přímo v místech hlasování. Vybrat si budou moci ze tří navržených jmen. K původnímu návrhu dosud nepojmenovanou komunikaci mezi katedrálou svatých Petra a Pavla a Divadlem Husa na provázku nazvat uličkou Václava Havla jsou nyní připojeny další varianty, a to ulice Karla Andrého nebo Jana Calábka.

A kdo jsou vedle exprezidenta Václava Havla oni pánové?

Christian Karel André (1763–1831) byl přední osobností moravského duchovního života, přírodovědec, pedagog a sekretář Hospodářské společnosti v Brně. Je jedním ze zakladatelů Moravského zemského muzea.

Jan Calábek (1903–1992) byl profesorem fyziologie rostlin. Byl jedním z průkopníků a popularizátorů vědecké kinematografie, zakladatel Laboratoře vědeckého filmu ČSAV a čestný předseda Čs. společnosti pro vědeckou kinematografii při ČSAV.

„Obdrželi jsme ještě jeden návrh, aby byla ulička pojmenována po brněnském kulturistovi, divadelníkovi a baviči Františku Kocourkovi. Návrh sice přišel až po uzávěrce, ale předpokládám, že si příznivci Franty Kocourka najdou způsob, jak jeho jméno na anketním lístku vyznačit,“ sdělil starosta Šťástka.

K dispozici pro hlasující bude také varianta veřejné prostranství mezi katedrálou na Petrově a divadlem nepojmenovávat.
Výsledky ankety ovšem nebudou závazné, ale pouze doporučující. Vedle zastupitelů městské části Brno-střed se k nim vyjádří Názvoslovná komise Rady města Brna, po ní k nim zaujmou stanovisko samotní městští radní.

Konečné slovo ale budou mít brněnští zastupitelé, kteří vítězný návrh, nebo na druhé straně nepojmenování uličky, budou schvalovat.

Anketa se týká pojmenování krátké uličky v historickém centru města. Variant ale může být více. Už v první anketě, kterou uspořádala před časem radnice Brno-střed ve svém zpravodaji a na webových stránkách, mohli její účastníci volit mezi zmíněnou  uličkou, nebo plánovaným budoucím bulvárem v tzv. Jižním centru.

Ten by byl pokračováním ulice Husovy pod Petrovem směrem k novému železničnímu hlavnímu nádraží „u řeky“, jak tuto variantu pojmenoval investiční náměstek primátora Robert Kotzian.

Patří k těm brněnským politikům (napříč politickým spektrem kromě zelených), kteří podporují výstavbu úplně nového osobního nádraží v odsunuté poloze, přibližně 800 metrů jihozápadně od toho stávajícího, které slouží už od roku 1839.
Tehdy přijel na nově vybudované tzv. Severní Ferdinandově dráze z Vídně do Brna první vlak.


Napsal Jiří Prýgl
Foto: MMB

Jak by se měla jmenovat ulice v centru Brna?

Celkem hlasovalo56 čtenářů

Štítky anketa, ulička, Brno, Václav Havel, ulice, Petrov, městská část, Brno-střed, radnice, Brněnský Petrov, Divadlo Husa na provázku, Libor Šťástka, Franta Kocourek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ulice Václava Havla znovu ve hře - anketa je nezávazná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.