Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Uděleny Ceny Jihomoravského kraje

V průběhu druhého dne své návštěvy na jihu Moravy se prezident Miloš Zeman na zámku v Mikulově v úterý 2. prosince 2014 zúčastnil předání Cen Jihomoravského kraje. Hejtman Michal Hašek v úvodu představil hlavě státu držitele tohoto prestižního ocenění, které se uděluje od roku 2004.

„Jižní Moravu dělají jižní Moravou také lidé, jako jste Vy. Za Vaši práci a Vaše výsledky Vám chci jako hejtman Jihomoravského kraje poděkovat,“ řekl hejtman Hašek. V průběhu večera byli rovněž oceněni velitelé zásahů složek Integrovaného záchranného systému zúčastněných na likvidaci letošních sesuvů půdy na jihu Moravy.

„Integrovaný záchranný systém jednoznačně prokázal, že funguje nejen na jižní Moravě, ale i na národní úrovni, pomohla nám také vláda České republiky,“ uvedl hejtman Hašek, který také oznámil, že cenu hejtmana Jihomoravského za celoživotní přínos v oblasti bezpečnosti pro region i celou Českou republiku získá generál Jiří Kolář, který stál dlouhá léta v čele jihomoravské policie a byl také policejním prezidentem Policie České republiky. Obětavost  dobrovolných a profesionálních hasičů i příslušníků dalších složek Integrovaného záchranného systému ocenil ve své řeči také prezident Miloš Zeman.

Cena Jihomoravského kraje je ocenění, kterým Zastupitelstvo Jihomoravského kraje oceňuje vynikající zásluhy o rozvoj Jihomoravského kraje, hrdinské a jiné výjimečné činy osobností, které se na území kraje narodily, žijí nebo jsou s ním spojeny svým působením, jejichž život, dílo, činnost nebo jednání výrazným způsobem reprezentuje v určité oblasti Jihomoravský kraj a přispívá k jeho věhlasu a dobrému jménu, a které svými morálními kvalitami můžou být příkladem.

Cena se uděluje od roku 2004, po rozhodnutí krajského zastupitelstva. K jejím držitelům patří mj. Hana Zejdová (v roce 2004), Karel Kašpárek (v roce 2005), Yvetta Hlaváčová (v roce 2006), Jiří Netík (v roce 2007), David Kostelecký (v roce 2008), Jiří Škrla (v roce 2009), Václav Věžník (v roce 2010), Alena Štěpánková Veselá (v roce 2011), Jožka Černý, Zdeněk Rotrekl a Miroslava Knapková v roce 2012 a sourozenci Hana a Petr Ulrychovi či Jan Smolík v roce 2013.

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje udělilo Cenu Jihomoravského kraje v roce 2014 následujícím osobnostem za přínos v těchto oblastech:

Osobnost, jejíž dílo a činnost výrazným způsobem reprezentuje Jihomoravský kraj a přispívá k jeho věhlasu a dobrému jménu - Miroslav Antonín Liškutín
Přírodní vědy - Mojmír Šob
Technické vědy - Jiří Kratochvíl
Technické vědy - Armin Delong
Literatura - Vojen Drlík
Folklor - Aleš Kopka
Kultura - Alois Mikulka
Kultura - František Hanáček
Divadelní umění - Josef Borek
Divadelní umění - Alena Chalupová
Hudba - Jaromír Hnilička
Hudba - Jaroslav Martinásek
Hudba - Miroslav Krejsa
Celoživotní přínos v oblasti sportu - Jan Gajdoš (in memoriam),
Celoživotní přínos v oblasti sportu - Jiří Daler
Celoživotní přínos v oblasti sportu - Iva Zajíčková-Stafová
Celoživotní přínos v oblasti sportu - Jaroslav Bogdálek
Práce s mládeží - Miloslav Hlaváček
Za záchranu lidského života - Martina Zbytková
Za hrdinský čin - Josef Němec
Za aktivity spojené s pomocí zdravotně postiženým - František Halm

Zdroj, foto: KÚ Jihomoravský kraj


 

Štítky Jihomoravský kraj, Cena Jihomoravského kraje, Michal Hašek, Miloš Zeman, Morava, sport, integrovaný záchranný systém, Mikulov, Česko, Jiří Kolář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uděleny Ceny Jihomoravského kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.