Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Turisté si mohou nově prohlédnout opravenou Starou radnici v Brně

Turisté si ode dneška mohou prohlédnout Starou radnici v Brně, jejíž oprava si loni vyžádala 20 milionů korun. Vznikla ve 13. století a patří k nejstarším světským objektům na Moravě. Budou v ní zpřístupněny sály, kam dosud návštěvníci nesměli. Další novinkou v centru Brna budou zrestaurované barokní rakve, které nainstalují památkáři do kostnice pod kostelem sv. Jakuba. Dnes to řekla vedoucí Turistického informačního centra města Brna Petra Kačírková.

"Hlavním lákadlem sezony bude bezesporu Stará radnice. Nově v ní budou provázet průvodci v historických kostýmech," uvedla. Prohlídka objektu začíná v průchodu u Brněnského draka, který má podobu krokodýla. Návštěvníci pak zamíří do sálů radnice a nakonec mohou vystoupat 173 schodů až na její věž.

Zájemci si mohou nově prohlédnout Freskový sál, Pokladnici nebo Křišťálový sál, který byl kdysi hlavním tanečním sálem Brna. Součástí výkladu jsou také informace o obnově radnice. Šlo o technicky náročný projekt; věž totiž měla narušenou statiku.

Turistické centrum má ve správě i kostnici pod kostelem sv. Jakuba, která je druhým největším zařízením svého druhu v Evropě. Jsou v ní umístěny ostatky 50.000 lidí. Tato expozice bude letos doplněna o část z celkem 27 barokních rakví, které v uplynulých letech archeologové našli pod chrámem. Jsou bohatě zdobené. Čtyři z nich jsou zrestaurované a vrátí se do podzemí.

Centrum dále zve na prohlídky Mincmistrovského sklepa pod Novou radnicí, jejíž expozice prezentuje ražbu mincí v Brně i v Markrabství moravském a do spletitých podzemních chodeb pod Zelným trhem. Otevřeny budou, přestože se trh nyní opravuje. 

Zařízení ve správě centra navštíví ročně přes 100.000 turistů. Dalších zhruba 7000 lidí se každý rok účastní komentovaných prohlídek památek v ulicích. Kačírková předpokládá, že letos návštěvnost vzroste, a to díky atraktivnějším prohlídkám Staré radnice.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, Stará radnice, oprava, rekonstukce, prohlídka, město, kultura, památky, radnice, Morava, kostel, památková péče, Evropa, rakev, turistické centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté si mohou nově prohlédnout opravenou Starou radnici v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.