Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trhovci budou do června prodávat na Moravském náměstí

Kvůli zpoždění rekonstrukce Zelného trhu budou trhovci nadále prodávat ovoce a zeleninu na Moravském náměstí, kam se přestěhovali zjara minulého roku.

Prodej zde bude zahájen v pondělí 2. února a potrvá do 31. května. Radnice městské části Brno-střed předpokládá stejný rozsah tržiště jako v loňském roce, k dispozici je tedy až 120 prodejních míst. Stánkaři mohou podat žádost o povolení prodeje v uvedené lokalitě do 23. ledna.

„Jako v loňském roce zůstává zachována i provozní doba. Ve všední dny od 7 do 18, v sobotu pak od 7 do 12 hodin. Správce parku si vyhrazuje právo v odůvodněných případech omezit dobu prodeje, například při konání kulturních akcí,“ sdělil tiskový mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián.

Přes počáteční nedůvěru si Brňané tržiště na Moravském náměstí nakonec oblíbili. „Byla to otázka zvyku. Ale nakonec jsem si toto místo oblíbila, protože je to jen pár metrů od tramvajových zastávek na Joštové,“ svěřila se za mnoho dalších spokojených kupujících Karla Lipovská z Bohunic.

Rekonstrukce Zelného trhu se neočekávaně protáhne. Namísto avizovaného 18. ledna letošního roku budou stavební práce dokončeny až v polovině května.

Zdržení způsobil zdlouhavý archeologický průzkum v centrální části náměstí. Ten měl původně trvat jen 10 dní, nakonec se však protáhl na téměř čtyři měsíce.

„Výzkum přinesl mnoho informací k nejstarším dějinám Brna, které by odborníci jiným způsobem nemohli získat,“ uvedl ředitel společnosti Archaia David Merta.

Jeho kolegové odkryli předměty datované do doby bronzové a železné, zajímavostí byl nález lidských kosterních ostatků z období únětické kultury, kterou archeologové datují mezi roky 2000 - 1600 před naším letopočtem.

Historický Zelný trh se s koncem oprav podle plánů investora a architektů promění v odpočinkovou zónu, kde si lidé nejenom nakoupí ovoce a zeleninu, ale budou se zde moci také zastavit, odpočinout si a posedět.

V rámci rekonstrukce celého prostoru budou zjara vysázeny nové stromy a instalovány fontány před Moravským zemským muzeem.

Na náměstí přibudou také lavičky, odpadkové koše, stojany na kola a tři podzemní kontejnery na separovaný odpad, a to v ústí do ulice Starobrněnské.

Stavba byla zahájena 9. dubna minulého roku. Investice byla navýšena z původních 60,4 milionu na konečných 66,9 milionu korun. Je spolufinancována z fondů Evropské unie – Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Štítky Moravské náměstí, Zelný trh (Brno), Brno-střed, Brno, Evropská unie, Moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trhovci budou do června prodávat na Moravském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.