Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Teplárny ve dvou tisících domácností vymění parovody za vodu

Teplárny Brno nechají v létě přepojit 55 bytových domů v centru města z parovodů na horkovodní rozvody. Dodávky teplé vody a případně tepla do zhruba 2000 domácností to neomezí, řekl dnes novinářům ředitel společnosti Petr Fajmon.

Kvůli rekonstrukci však bude omezený vjezd a parkování v Kotlářské, Sokolské, Burešově a Botanické ulici a také do historického centra. Po skončení prací by domácnosti měly mít nižší spotřebu tepla o pět až 15 procent, řekl Fajmon.

"Horká voda má zhruba o polovinu nižší úbytek tepla než pára, ztráty v síti budou proto po převodu zhruba třetinové oproti současnému stavu," uvedl Fajmon. Cena tepla se podle něj nezmění, ale domácnosti budou mít nižší spotřebu. Očekávaná investice do rekonstrukce parovodů je letos 128 milionů korun, nahradí se 4,5 kilometru parovodů horkovodními rozvody. Práce, které už začaly, jsou naplánované do 30. září.

"Stavební práce přinesou obyvatelům lokality nepříjemnosti, jako jsou zvýšená prašnost, hluk či omezené možnosti parkování," uvedl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Radnice Brna-středu plánuje zpřístupnit pro místní obyvatele dosud placená parkoviště v okolí. Měla by se prodloužit doba, po niž jsou zdarma. "Dělníci budou pracovat ve dvou směnách v pracovních dnech
a v jednu směnu i v sobotu, abychom práce stihli v co nejkratším čase,"
 uvedl Fajmon. Dodávky teplé vody i tepla zajistí staré parovody a lidé prý v tomto ohledu nepocítí žádná omezení.

Rekonstrukce parovodů na horkovody je největší investiční akcí městské akciové společnosti Teplárny Brno. Celková výše nákladů se pohybuje kolem dvou miliard korun. Celková úspora bude podle Fajmona kolem 100 milionů korun, hotovo by mělo být v roce 2020.

Zdroj: ČTK

Štítky teplárny, Brno, parovod, teplo, změna, Teplárny Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplárny ve dvou tisících domácností vymění parovody za vodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.