Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Studenti mohou v Brně navrhnout magistrátu, co by chtěli zlepšit

Studenti brněnských vysokých škol budou mít od 7. května možnost navrhnout, co by se mohlo v Brně změnit a zlepšit. Vznikl totiž projekt Studentské Brno, který propojuje studenty s magistrátem. Postupně vznikne komise, která bude z návrhů vybírat smysluplné projekty a společně s magistrátem bude pracovat na jejich uskutečnění. Se třemi pilotními projekty budou soutěžit tři největší brněnské vysoké školy příští čtvrtek na Majálesu, řekl na tiskové konferenci studentský ambasador Jan Záhora.

Návrhy budou moct studenti umisťovat na webový portál www.studentskebrno.cz a zároveň na něm mohou sledovat, co se s jejich podnětem aktuálně děje. "Studenti jsou velkou zásobárnou invence. Pokud se se studentskou komisí shodneme, že nějaký projekt má smysl, zapadne do rozvojového plánu města. Věřím, že se potom projekty i uskuteční," řekl primátor Petr Vokřál (ANO) k propojení studentů a magistrátu.

Zdůraznil, že už nyní spolupráce mezi městem a univerzitami funguje, avšak impulz ke společnému řešení problémů vychází od města. Studentské Brno má směr opačný. "Spolupráce napříč univerzitami fungovala už dlouho a bylo jen otázkou času, kdy budeme kontaktovat magistrát. Jsme rádi, že současné vedení města je našemu nápadu nakloněné," uvedl Záhora.

První tři projekty budou soutěžit o přízeň na Majálesu, který se uskuteční na výstavišti. Masarykova univerzita přišla s nápadem zřídit po městě síť pítek, díky nimž by se mohli po městě občerstvit sportovci, turisté, ale i běžní občané. Vysoké učení technické přišlo s projektem na zřízení volně přístupné wifi sítě v parcích, která by umožnila studentům, ale i manažerům a dalším pracovat za pěkného počasí v parcích místo kaváren a kanceláří. Se třetím projektem přichází Mendelova univerzita, která poukazuje na zanedbaný stav autobusového a vlakového nádraží, na kterém by si všechny univerzity otevřely v určený den stánek, společně by veřejné prostory vyčistily a nazdobily. Šlo by o obdobu známého Dne Země.

Záhora s Vokřálem předpokládají, že bude-li Studentské Brno úspěšné, mohlo by se přenést i do dalšího volebního období nezávisle na aktuálním politickém obsazení magistrátu.

Zdroj: ČTK

Štítky magistrát, Brno, projekt, majáles, univerzita, Petr Vokřál, ANO 2011, Den Země, Masarykova univerzita, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti mohou v Brně navrhnout magistrátu, co by chtěli zlepšit  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.