Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Student prokázal, že na území Brna žili dinosauři

Student Masarykovy univerzity údajně prokázal, že zub objevený kdysi v Brně-Slatině patřil dinosaurovi. Jde o první věrohodně zdokumentovaný důkaz výskytu jurského suchozemského masožravce na území dnešního Česka. Zájemci si zub pravděpodobně brzy prohlédnou v muzeu.

Pěticentimetrový zub se kdysi našel na Švédských šancích ve Slatině, poté byl nejspíš ve sbírkách německé techniky v Brně, která zanikla v roce 1945.

Odtud se dostal do depozitáře Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, kde jej prozkoumal student Daniel Madzia. Podařilo se mu určit, že zub nepatřil mořskému tvorovi, ale suchozemskému masožravci ze skupiny Tetanurae, který žil před 160 miliony let.

Většinu území dnešního Česka tehdy pokrývalo mělké moře. „Dinosaurus mohl spadnout do vody a utopit se,“ řekla Brněnskému deníku Rovnost vedoucí Madziovy bakalářské práce Nela Doláková.

Dinosauři ze skupiny Tetanurae byli v Evropě v juře velmi rozšíření, ale doteď prý neexistoval přesvědčivý důkaz o jejich výskytu na českém území. Chodili po zadních končetinách, jejich délka byla čtyři až šest metrů.

Zdroj: ČTK
Foto: Quadell, Wikipedia

Štítky Student, Masarykova univerzita, dinosaurus, zub, Brno-Slatina, Tetanurae, Brno, Česko, Daniel Madzia, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, Evropa, Wikipedie, dinosauři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Student prokázal, že na území Brna žili dinosauři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.