Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Straně zelených se nelíbí zvýšení poplatku za odpad

Opoziční Strana zelených (SZ) zřídila petici proti zdražování poplatku za odpad v Brně. Výdaje města za svoz a likvidaci komunálního odpadu klesly na historické minimum, přesto radnice hodlá poplatek za odpad zvýšit z 500 na 675 korun.

„Výrazné zdražení má nastat, ačkoliv výdaje města na likvidaci odpadu byly loni na historickém minimu. Dříve radnice vynaložila na tyto služby zhruba 283 milionů, ale kvůli modernizaci spalovny to loni bylo už jen 246 milionů,“ sdělil předseda krajské SZ Martin Ander.

Společnost SAKO totiž snížila cenu spalného poté, co modernizovaná spalovna začala efektivněji hospodařit a kromě páry vyrábět i elektřinu. „Město díky tomu ušetří téměř 40 milionů korun,“ zdůraznil Ander. Podle něj ČSSD a ODS ve vedení města dostane z kapes Brňanů díky zvýšení téměř 70 milionů korun navíc.

„Pod petici proti zdražování jsme nasbírali už přes tisíc podpisů. Místo zdražení navrhujeme posílit recyklaci a změnit systém tak, aby platili skutečně všichni, kteří odpad produkují. Výše poplatku by se odvíjela od množství odpadu,“ dodal Ander.

„Žádný kolektivní orgán o zvýšení nerozhodl,“ komentoval situaci mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax
Foto: www.zeleni.cz

Štítky Komunální odpad, Zvýšení poplatku, Brno, Kritika Strany zelených, odpad, Strana zelených, poplatek, radnice, Martin Ander, ČSSD, ODS, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Straně zelených se nelíbí zvýšení poplatku za odpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.