Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starobrněnští sládci začali vařit Zelené pivo

Přes čtyři a půl tisíce hektolitrů velikonočního třináctistupňového speciálu vaří letos v brněnském pivovaru Starobrno. V úterý odpoledne zahájil výrobu Zeleného piva vrchní sládek a ředitel pivovaru Milan Schramm, který na varně přidal do mladinového kotle bylinný výluh.

Speciál se do restaurací dostane na Zelený čtvrtek, který letos připadá na sedmnáctého dubna. „Zelené pivo vymyslel a v roce 2006 poprvé uvařil bývalý vrchní sládek a ředitel Starobrna Petr Hauskrecht,“ řekla mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

K výrobě Zeleného piva se používá kromě vody, ječného sladu, žateckého chmele, chmelového extraktu také výluh obsahující několik druhů bylin. „Ve směsi je například kopřiva,“ podotkla mluvčí.

Speciál po přidání kvasnic osm dnů kvasí a poté několik týdnů zraje při teplotě jeden stupeň Celsia. „Nakonec se pivo přefiltruje, přidá se do něj likér a stočí do sudů,“ sdělila Beute.

Na speciál se těší například Brňan Marek Ustohal. „Jít do hospody na Zelený čtvrtek na Zelené pivo je krásná tradice. Nejde ani tak o samotný nápoj. Spíš se jedná o atmosféru,“ uzavřel Ustohal.

Autoři

Štítky starobrno, pivo, Zelené, Zelený, čtvrtek, speciál, Pivovar Starobrno, Zelený čtvrtek, Petr Hauskrecht, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starobrněnští sládci začali vařit Zelené pivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.