Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Starobrněnští sládci stáčeli Zelené pivo

Tisíc šest set hektolitrů Zeleného piva stočili do sudů v pondělí sládci v brněnském pivovaru Starobrno. Spolu s třemi tisíci hektolitry, které putovaly do sudů minulý týden, je pivovarníci rozvezou po celé České republice. Milovníci piva si zelený speciál vychutnají sedmnáctého dubna.

Třináctistupňový nápoj se vyrábí z vody, moravského ječného sladu, žateckého chmele a chmelového extraktu. „Vařili jsme ho tradičním způsobem na dva rmuty už v únoru. Při varu do něj vrchní sládek a ředitel pivovaru Milan Schramm přidal výluh obsahující několik druhů bylin,“ informovala mluvčí pivovaru Kateřina Beute.

Po přidání kvasnic pivo po dobu osmi dnů kvasilo a poté několik týdnů zrálo při teplotě jednoho stupně Celsia. Nakonec se přefiltrovalo a přidal se do něj likér. „Nápoj vymyslel a poprvé v roce 2006 uvařil jeho tehdejší vrchní sládek a ředitel Petr Hauskrecht. Tenkrát do hospod putovalo osmdesát hektolitrů speciálu,“ podotkla Beute.

Na Zelené pivo se letos chystá například Jaroslav Hanzelka. „Je to krásná tradice. Navíc bude podle předpovědí pěkně, takže se těším, až si ho vychutnám na nějaké zahrádce,“ řekl Brňan.

Seznam provozoven, které letos budou čepovat Zelené pivo, najdou lidé na stránkách www.zelenepivo.cz.

Štítky starobrno, pivo, Zelené, Zelený, čtvrtek, speciál, zprávy, brno, 2014, Pivovar Starobrno, nápoj, slad, kvasinky, likér, sud, Česko, Petr Hauskrecht, pivovar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starobrněnští sládci stáčeli Zelené pivo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.