Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Soutěž o nejlepší českou jídelnu vyhrálo zlínské gymnázium

 
úterý, 26. srpna 2014, 19:55

Zlínské gymnázium Lesní čtvrť zvítězilo v pátém ročníku celostátní soutěže o nejlepší školní jídelnu. Zlínský kuchařský sbor dostal dnes v Brně nejlepší hodnocení od sedmnáctičlenné komise v konkurenci deseti škol. Vítězství si vysloužil díky tříchodovému menu s rajčatovou polévkou s kousky rajčat a mozzarelou, přírodní vepřovou panenkou, bramborovým pyré s mrkví a rozmarýnem, smetanovými žampiony a jako dezert byl čokoládový krém. Cílem soutěže je vylepšit pověst školských stravovacích zařízení, řekla odborná pracovnice pro školní stravování brněnského magistrátu Anna Packová.

Do celostátní soutěže se původně přihlásilo 79 školních jídelen, z nichž deset postoupilo do finále. V celé České republice jich je na 10.000. "Často slýcháme na školní jídelny samé špatné věci, a proto chceme soutěží ukázat, že opak je pravdou a jídelny vaří dobře," vysvětlila Packová.

Úkolem soutěže bylo vytvořit tříchodové menu s polévkou, hlavním chodem a dezertem tak, aby bylo zdravé, chutné, dobře vypadalo a jeho cena nepřesáhla 34 korun. Konkrétní škola nesměla připravit žádné speciální menu pro soutěž, ale pouze takové, které běžně vaří.

Menu nabídla dýňové nebo mrkvové polévky, ryby nebo také králíka a různé dezerty od koláčů až po čokoládový krém.

Pokrmy hodnotila komise, která byla složená z profesionálních kuchařů, žáků, ale zasedla v ní také herečka Markéta Hrubešová, která ochutnala všech 30 jídel. "Jsem v porotě už potřetí, ale opět mi chutnala všechna jídla. Musím smeknout klobouk před všemi, s jakým elánem to dělají. Když někdo pracuje s láskou, jde to na výsledku poznat," uvedla Hrubešová.

ČTĚTE VÍCE: Soutěž o nejlepší školní oběd hledá originální a moderní přístup

Za zlínským gymnáziem skončila ZŠ Mánesova Otrokovice na Zlínsku a třetí ZŠ a MŠ Velké Svatoňovice na Trutnovsku. U ostatních finalistů pořadatelé pořadí neurčili a všichni skončili shodně na čtvrtém místě.

Soutěž vyhlásil brněnský magistrát, a proto v hodnotící komisi nechyběla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská. "Jídla byla velice dobrá a neplatí to jen o soutěžících. Neohlášeně jsem totiž v poslední době projížděla školními jídelnami v Brně a můžu říct, že mi opravdu chutnalo a personál se snaží. Děti si mají určitě z čeho vybrat," dodala Bohuňovská. Například jen v Brně je přes 120 školních jídelen.

Zdroj ČTK

 


 

Kam dál?

Vítězky soutěže Úsměv HappyFoto prožily dva atraktivní dny

pondělí, 25. srpna 2014, 18:23

Jen těžko hledat člověka, který by neznal firmu HappyFoto. A právě ta uspořádala během léta druhý ročník oblíbené...

Žernovník na Blanensku přestavěl vodojem na rozhlednu

neděle, 24. srpna 2014, 20:30

Žernovník na Blanensku využil svůj starý vodojem, původně určený k demolici, ke stavbě 15 metrů vysoké rozhledny....

Soutěž o nejlepší školní oběd hledá originální a moderní přístup

čtvrtek, 21. srpna 2014, 16:48

Desítka finalistů se utká 26. srpna v prostorách školní jídelny na Novolíšeňské ulici v Soutěži o nejlepší školní oběd...

Výstava na Špilberku připomene výročí bombardování Brna

středa, 20. srpna 2014, 13:14

V pondělí 25. srpna uplyne 70 let od prvního ze série bombových útoků na Brno na sklonku druhé světové války. V den...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

FOTO: Z povalování na pohovce do nabušené show od Bastille, která rozdunila Karlín

Britská skupina Bastille v čele s Danem Smithem získává v posledních měsících ohromnou porci pozornosti a vděčí za ní hitu Happier, který utvořili společně s producentem Marshmello. Nejen tento, ale i spoustu dalších hitů skupina předvedla s účastí dvou předskokanů ze samého ostrova.

Jogurtové nápoje? Cukr vede nad ovocem

Praktická jogurtová svačina, na kterou nepotřebujete lžičku. To je asi hlavní výhoda kysaných nápojů oproti klasickým jogurtům. Pokud by byly k dostání neslazené, patřily by jogurtové nápoje k vítaným složkám jídelníčku. Ovocné jogurtové nápoje z nabídky běžných obchodů však obsahují velké množství cukru i přídatné látky. S ovocem většina z nich příliš nepočítá – tvoří jen jednotky procent obsahu.

Celní správa zajistila 33 kilogramů nebezpečného hovězího masa, to mělo skončit v jedné z českokrumlovských restaurací

Celní správa zastavila 12. února v Českém Krumlově osobní auto. Při kontrole příslušníci hlídky mobilního dohledu zjistili, že v kufru je uloženo několik desítek kilogramů syrového hovězího masa. Cizinec, který vozidlo řídil, k nákladu nepředložil žádné doklady.