Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Skauti z Brna začali rozvážet Betlémské světlo do celého Česka

Skauti z Brna dnes začali rozvážet Betlémské světlo do celého Česka. První vyjeli vlakem z brněnského nádraží krátce po šesté hodině ranní na Prahu. Po cestě se k nim budou přidávat další, aby se symbol Vánoc mohl dostat do všech koutů země.

Do rozvozu Betlémského světla se dnes na nádraží v Brně zapojilo kolem padesátky skautů. Kromě vlaku na Prahu vyrazili také směrem na Bohumín a další místa. "Každý rok je to podobné, vždy jde o skupinky kolem čtyř až deseti lidí," řekla Stanislava Vachová z brněnského skauta. Přehled vlaků, kterými skauti symbol Vánoc rozváží, je na webu www.betlemskesvetlo.cz.

V Brně dnes bude rozvážet Betlémské světlo také speciální tramvaj dopravního podniku. Například od 10:00 do 10:45 bude stát v Nádražní ulici. Další zastavení má na náměstí Svobody nebo Mendlově náměstí. Také pražský dopravní podnik dnes vypraví speciální tramvaj, ve které bude možné připálit si z lucerničky betlémské světlo a obdržet pamětní kartičku. Další z dnešních akcí, odkud bude v Praze možné odnést domů betlémské světlo, bude stánek Betlémská pošta na náměstí Míru.

Světlo zažehnuté v Betlémě se tradičně šíří jako symbol Vánoc, do Česka dorazilo už po pětadvacáté. Minulý víkend doputovalo z Vídně do Brna.

Tradice betlémského světla vznikla v Rakousku. Do Betléma, místa narození Ježíše Krista, pro plamínek vždy cestují chlapec nebo děvče, kteří vykonali něco dobrého. Světlo zažehnuté v Betlémě se pak šíří po celém světě jako symbol Vánoc.

Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc postiženým dětem. Do Česka se Betlémské světlo dostalo po pádu komunismu a v rukou exilových skautů a skautek putovalo v prosinci 1989 až pod sochu svatého Václava v Praze.

Zdroj: ČTK

Štítky Betlémské světlo, skauti, rozváží, světlo, Brno, Česko, Praha, Vánoce, Betlém, Ježíš Kristus, Dopravní podnik města Brna, Bohumín, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti z Brna začali rozvážet Betlémské světlo do celého Česka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.