Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Šampionem 10. ročníku soutěže vín Festwine je Pálava

Šampionem desátého ročníku mezinárodní soutěže vín Festwine je Pálava výběr z hroznů 2013 z vinařství Balážovi z Dolních Dunajovic na Břeclavsku. Vinaři do soutěže přihlásili 582 vzorků vín. Vítěze vybrala odborná porota ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku.

Pohár za nejvýše ohodnocené víno v kategorii vín speciálních se zbytkovým cukrem nad 45 gramů získal Sauvignon Blanc 2011 z rakouského vinařství Angerhof Tschida. Pohár za nejvýše ohodnocené tuzemské víno míří do Vinařství Volařík za Müller Thurgau kabinet 2013. Pohár za nejvýše ohodnocené zahraniční víno získaly vzorky Syrah 2011 a Guarda 2008, oba z vinařství Lagarde z Argentiny.

Nejlépe hodnocenou kolekcí vín jsou vína z argentinských vinařství Tapiz a Lagarde. Nejvíce zastoupenými odrůdami byly letos v soutěži Chardonnay, Frankovka a Zweigeltrebe.

Festwine jako jedna z mála soutěží umožňuje vinařům nahlédnout do bodování a od porotců získat vyjádření k jejich hodnocení. Loni i letos mohli u přihlášených vín určit, po jakou dobu před ochutnávkou a hodnocením mají být otevřená, aby se co nejlépe rozvinula jejich vůně a chuť.

"Jedním z poslání a cílů soutěže je poskytnout všem vystavovatelům zpětnou vazbu o tom, kdo jak jejich vína hodnotil," uvedl pořadatel soutěže Tomáš Vican.

Vyhlášení výsledků se uskuteční ve čtvrtek 29. května v Mozartově slavnostním sálu Divadla Reduta na brněnském Zelném trhu. Kvalitní vína mohou Brňané ochutnat ale už o víkendu. V pavilonu B brněnského výstaviště bude souběžně s výstavou Minerály Brno ochutnávka soutěže GRAND PRIX VINEX 2014. Prezentovat se bude 478 vín, která na soutěži obdržela 80 bodů a výše.

Zdroj ČTK

Štítky víno, soutěž, břeclav, Velké Pavlovice, pálava, jižní morava, Pavlovské vrchy, vinařství, okres Břeclav, Dolní Dunajovice, Argentina, Brno, Grand Prix

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šampionem 10. ročníku soutěže vín Festwine je Pálava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.