Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

S Filharmonií Brno v 60. sezoně vystoupí bývalí šéfdirigenti

S Filharmonií Brno v nadcházející 60. sezoně vystoupí všichni její žijící bývalí šéfdirigenti. Do kategorie bývalých se zařadí i současný šéf Aleksandar Markovič, jehož smlouva po šesti letech končí. Stálou náhradu zatím orchestr nemá. Hlavní sólistkou příští sezony bude houslistka ruského původu Alina Pogostkinová. Pro celou jubilejní sezonu bude podle dramaturga Vítězslava Mikeše příznačné setkávání nového s tradičním.

Filharmonie Brno se rozhodla přejmenovat své hlavní koncertní řady. Dva cykly nově ponesou název Filharmonie v divadle I a II. Odehrají se na Janáčkově scéně. Dějištěm cyklu Filharmonie doma bude komornější Besední dům, sídlo orchestru.

V prvním divadelním cyklu se představí současní světoví dirigenti, ve druhém bývalí šéfdirigenti Filharmonie Brno - kromě Markoviče ještě Aldo Ceccato, Petr Altrichter a Petr Vronský. Další bývalý šéfdirigent Leoš Svárovský bude řídit zahajovací koncert sezony složený z Vltavy Bedřicha Smetany a Novosvětské Antonína Dvořáka.

"Nové názvy cyklů Filharmonie v divadle a Filharmonie doma dávají tušit, že se již nesvazujeme pojmy jako symfonická, koncertní či klasická řada, ale nabízíme co nejpestřejší škálu koncertů a zážitků, z kterých si každý může namíchat svou jubilejní sezonu na míru," uvedla ředitelka orchestru Marie Kučerová.

Filharmonii čeká v říjnu také další ročník bienále Moravský podzim, tentokrát s podtitulem multimediální. V nabídce bude koncert České filharmonie vedené Jiřím Bělohlávkem nebo koncert Filharmonie Brno s fenomenálním bubeníkem Collinem Curriem. Dalším zahraničním magnetem bude Rotterdamská filharmonie.

"Rezidenční osobností festivalu bude významný estonský skladatel Erkki-Sven Tüür, který bude osobně přítomen provedení několika svých skladeb a vytvoří také jednu skladbu na objednávku festivalu," uvedl dramaturg Mikeš.

Filharmonie Brno oficiálně vznikla 1. ledna 1956. Hlavní "narozeninovou" oslavu proto orchestr spojí s novoročním koncertem. Zazní stejná hudba jako na prvním novoročním vystoupení před 60 lety.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, koncert, orchestr, Alina Pogostkina, Aldo Ceccato, Petr Altrichter, Antonín Dvořák, Petr Vronský, Bedřich Smetana, Leoš Svárovský, Besední dům, Jiří Bělohlávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S Filharmonií Brno v 60. sezoně vystoupí bývalí šéfdirigenti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.