Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Roztahovačky v Brně: První stránka už byla zablokována

V posledních dnech zaplavil Facebook nový fenomén. Roztahovačky, stránka ukazující dívky na fotkách v choulostivých situacích. Začalo to v Praze se snímky zlatokopek, které vymetají tamní bary a hledají povyražení u bohatých pánů, a nyní se šíří už v trochu jiné podobě napříč republikou.

„Tož hoši posílajte té coury které roztahujů za škopek!“ vyzývá na sociální síti administrátor sledovanějšího kanálu. Se stejným cílem vznikla i stránka Brňenské roztahovačky, zřejmě záměrně s háčkem nad písmenem n, aby se odlišila od své úspěšnější ‚sestry‘.

Přitom ještě před několika hodinami mohli uživatelé Facebooku navštívit profil, který měl takřka sedm tisíc příznivců. Ten však ze sociální sítě již zmizel…

Je otázka, zda se na současných kanálech za několik dnů od jejich založení, na rozdíl od toho prvního brněnského, vůbec objevily snímky z našeho města. Na stránkách z jiných měst však nemají dívky na fotografiích mnohdy ani tušení, že tam jsou. Většinou je přidávají administrátoři nebo posílají fanoušci.

V takovém případě se jedná o takzvanou kyberšikanu. Obrázky nezřídka doprovází oplzlé a zlé komentáře veřejnosti, ale objevují se i ohlasy od lidí, kteří odsuzují zakladatele stránek. Nové ‚zábavy‘ českých uživatelů nejoblíbenější sociální sítě si už všimla i zahraniční média.

O některé ze stránek se již začala zajímat policie, další byly zablokovány, což bude zřejmě případ i té nejsledovanější brněnské. Děvčata v některých městech se shromažďují, aby podala trestní oznámení. A jakou mají šanci se bránit? Nahlásit stránky, ať už na Facebooku, nebo přímo na policii.

Podle definice je kyberšikana druhem šikany, kdy útočníci pro obtěžující a urážející projevy využívají elektronické prostředky - zejména mobilní telefon, e-maily, internet, Facebook a podobně. Administrátor se tak vystavuje možnému postihu. Trestných činů mohou mít ale autoři stránek na svědomí více, třeba za pomluvu jim hrozí dva roky vězení.

Napsala Brněnská Drbna

Štítky Facebook, Brno, Praha, sociální síť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roztahovačky v Brně: První stránka už byla zablokována  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.