Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rozsvícení jedle odstartovalo Brněnské Vánoce

Jako je již v Brně tradicí, dva dny před první adventní nedělí se v pátek v podvečer rozsvítil na hlavním brněnském náměstí vánoční strom. Na základě internetového hlasování se jím opět stala jedle ojíněná. Tento slavnostní okamžik si nenechalo ujít několik tisíc přihlížejících.

Letošní Brněnské Vánoce jsou poznamenány hned třemi výročími. Před 95 lety, v roce 1919, našel spisovatel a novinář Rudolf Těsnohlídek spolu se svými přáteli cestou pro vánoční stromek v bílovických lesích odložené a osudu ponechané batole, které dostalo jméno Liduška.

Tento příběh se stal podnětem k tradici vánočních stromů spojené se sbírkou pro děti bez domova. První Strom republiky se na náměstí Svobody rozsvítil před 90 lety, 13. prosince 1924.

Sbírka během let vynesla tolik peněz, že v roce 1928 došlo k položení základního kamene a mohla být zahájena výstavba Dětského domova Dagmar v Žabovřeskách pod Wilsonovým lesem. Už rok poté, před 85 lety, se do něho nastěhovaly první děti.

Ale vraťme se do současnosti. Brněnským Vánocům bude v adventním období patřit kromě náměstí Svobody také Stará radnice a Moravské náměstí, kam se kvůli probíhající rekonstrukci přesunuly stánky ze Zelného trhu.

Vánoční jarmark a doprovodné akce budou v centru města probíhat až do 23. prosince. Gastrostánky ale na náměstí zůstanou, aby zde zájemci mohli pod širým nebem oslavit Silvestra a příchod nového roku.

Štítky Vánoce, vánoční stromek, advent, Brno, Rudolf Těsnohlídek, Dětský domov Dagmar, Žabovřesky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rozsvícení jedle odstartovalo Brněnské Vánoce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.