Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Romové našli práci v Brně, zaměstnavatelé jsou spokojení

Sedm mladých Romů našlo v Brně práci na speciálně zřízených a dotovaných pracovních místech, která vznikla díky projektu IQ Roma servisu s názvem Učíme se prací. Pozice podporované mzdovým příspěvkem 24.000 korun našli Romové v administrativě, kavárně nebo v pečovatelské službě. Zaměstnavatelé jsou s pracovníky spokojení.

Majitelka brněnské kavárny Tři ocásci Tereza Náhlíková, u které jedna z klientek IQ Roma servisu pracuje, by Romy doporučila i dalším zaměstnavatelům. Za dva roky trvání projektu pomáhali pracovníci IQ Roma servisu celkem 600 klientům, z nichž zhruba pětina našla uplatnění.

Projekt trval od července 2012 do konce letošního června. "V rámci něj jsme mohli vytvořit sedm pracovních míst, na která dostali zaměstnavatelé jednorázovou podporu s tím, že musí klienty zaměstnávat alespoň půl roku. Během dvou let se ale podařilo najít práci i na jiných, nedotovaných pozicích dalším Romům," uvedla koordinátorka projektu Lenka Maléřová. V Brně je podle ní sociálním vyloučením ohroženo odhadem 9000 Romů.

Sedm dotovaných pracovních míst se podařilo zřídit v různých oblastech. Jedna žena pracuje ve Správě nemovitostí městské části Brno-střed. "Do zaměstnání chodí a pracuje jako každý jiný. Je na ni spoleh a vše funguje, jak má," informoval ČTK mluvčí radnice Roman Burian.

Podobně mluví Jitka Bednářová, ředitelka Betánie-křesťanské pomoci. Klientka působí ve Ville Martha v Hrušovanech u Brna, což je domov pro seniory. "Pracovnice plní beze zbytku všechny úkoly, které jí zadáme. Máme ji na pomocnou práci a doplňuje náš personál. Určitě je pro nás přínosem," sdělila Bednářová. Podle ní nebyl v ničem problém. "Zapadla mezi nás a ani od klientů jsem neslyšela žádnou připomínku, zvykli si na ni. Ve volném čase si s nimi i sedne a popovídá," dodala Bednářová.

Spolupráci si pochvaluje i majitelka kavárny Náhlíková. "S projektem IQ Roma servisu jsme spokojení. Pracovnice je výborná a rozhodně bych přijetí romských zaměstnanců z projektu doporučila i ostatním zaměstnavatelům," řekla kavárnice.

Cílem dvouletého projektu bylo dlouhodobě zaměstnat Romy ze sociálně znevýhodněného prostředí Jihomoravského kraje. "Zájemců o práci ročně evidujeme několik stovek. Uspěje jich ale zhruba pětina. Přitom romské pracovníky si zaměstnavatelé chválí, přestože jim v počátku nechtěli dát šanci kvůli obavám," dodala Maléřová.

Zdroj ČTK

Štítky Brno, cejl, práce, Romové, uplatnění, IQ roma, program, kavárna, projekt, inteligenční kvocient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Romové našli práci v Brně, zaměstnavatelé jsou spokojení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.