Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ročně se narodí víc než 200 Brňanů v cizině

Více než 200 Brňanů se každý rok narodí v zahraničí. Vyplynulo to z údajů matriky, které poskytla Markéta Tintěrová z radnice Brna-středu. Jde o děti, jejichž alespoň jeden rodič je obyvatelem Brna.

Podle primátora Romana Onderky (ČSSD), který jezdí jednou za čas do zahraničí nové občánky vítat, je velký přírůstek malých Brňanů v Bruselu a poslední dobou také v Paříži.

Podle Tintěrové může být brněnských obyvatel za hranicemi ještě více. Radnice eviduje pouze ty, které jejich rodiče zaregistrovali, aby děti měly české státní občanství. Alespoň jeden z rodičů přitom musí mít trvalé bydliště v Brně. V roce 2011 bylo Brňanů narozených v zahraničí 221, loni jich bylo 230. Letos radnice zatím eviduje 29 dětí.

Onderka jezdí jednou za čas do zahraničí, kde pořádá pro nové brněnské obyvatele vítání podobné tomu, jakého by se jim dostalo na radnicích v Brně. "Setkávání mají ještě funkci poznávací a seznamovací, matky se tam navzájem potkávají a navazují kontakty. Vítání jsme pořádali v Bruselu a nyní se nakumulovalo hodně malých dětí v Paříži," uvedl Onderka.

Podle údajů magistrátu se v poslední době v Bruselu narodilo 80 až 100 Brňanů, v Paříži za posledních několik let zhruba stovka dětí. Děti dostanou symbolický groš z doby Václava II., plyšovou hračku krokodýla, který je symbolem Brna, a pamětní list. "Chtěl bych, aby děti věděly, kde byly zapsané a vytvořily si později jako dospělí vztah k městu," podotkl primátor.

Zdroj ČTK

Štítky novorozenci, Brno, zahraničí, radnice, Roman Onderka, Paříž, Brusel, Brno-střed, ČSSD, Václav II. Český

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ročně se narodí víc než 200 Brňanů v cizině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.