Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rekonstrukce parku Koliště skončila. Přibyla zeleň i cyklopruh.

S tříměsíčním zpožděním oproti pláni způsobeným změnami v projektu skončila v těchto dnech rekonstrukce dvou částí parku Koliště – okolo pomníku rudoarmějce na Moravském náměstí a pod Janáčkovým divadlem.

Opravy zbrzdilo zejména zjištění, že pod podstavcem se sochou rudoarmějce se nachází výduť, stavbaři museli řešit její zakonzervování. Zrekonstruovaná socha rudoarmějce se na podstavec vrátila v červenci tohoto roku a stála před dva miliony korun.

Změny si vyžádaly i vlastní úpravy parku, proto musely být na několik měsíců práce zastaveny.

Projekt byl realizován ze strukturálních fondů Evropské unie. Celkové investiční náklady stavby dosáhly 53 milionů, z toho vlastní stavební práce činily 47,9 milionu, výše dotace pak 35,7 milionu korun.

Na východní straně od Janáčkova divadla byly odstraněny náletové dřeviny a nemocné stromy nahradila nová výsadba. Byly rekonstruovány chodníky, přičemž chodník v hlavní trase parku byl rozdělen na část pro pěší a část pro cyklisty. Park dostal nové osvětlení a byl vybaven novými lavečkami a odpadkovými koši.

Vznikly zde dvě zpevněné plochy – odpočívadla vybavená herními prvky pro děti. Většina stávajících kruhových fontánek byla opravena a ponechána na svém místě, šestá fontánka (plastika S. Vajceho) byla přemístěna do jednoho z odpočívadel a v prostoru druhého odpočívadla byla vybudována fontánka zcela nová.

Historie parku

Park Koliště je součástí parkového areálu založeného na okruhu rušeného městského opevnění. Pojmenování parku je odvozeno od názvu otevřeného prostoru před hradbami opevnění. Zde byly vysazovány procházkové lipové aleje už od roku 1793.

V polovině 19. století byl po zrušení hradeb a bastionů mezi dnešními ulicemi Koliště a Rooseveltova založen reprezentační okružní park, první v českých zemích. V roce 1864 byly zahradníkem Antonínem Šebánkem zahájeny jeho další úpravy.

Hlavní osou parku byla středová alej s hudebním pavilonem, promenádní stromovka s kavárnou, rondely s lavicemi a květinovými záhony, s litinovými kašnami, s meteorologickým sloupem z roku 1886 a s pomníky.

K jeho poslední zásadní přestavbě došlo v první polovině 60. let minulého století v souvislosti s výstavbou a otevřením nové budovy Janáčkova divadla.

Město Brno celkem investovalo do oprav a revitalizace parků v posledních letech více než čtvrt miliardy korun. Mnohé byly realizovány za přispění Regionálního operačního programu NUTS II – Jihovýchod.

Od roku 2000 byly zrekonstruovány městské parky:

Tyršův sad, národní kulturní památka Park Špilberk, Malý Špilberk (mezi ulicemi Pellicova a Úvoz), Park Lužánky, Denisovy sady, Kapucínské zahrady, Studánka, Wilsonův les.

Štítky park, Koliště, Brno, Moravské náměstí, rekonstrukce, Glacis, Janáčkovo divadlo, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce parku Koliště skončila. Přibyla zeleň i cyklopruh.  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.