Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Radní rozhodli o vítězi soutěže na Památník holocaustu

Na středeční schůzi brněnští radní na základě doporučení poroty vyhlásili výsledky výtvarné soutěže na ztvárnění Památníku holocaustu. Ten má být umístěn na náměstí 28. října a vyjadřovat symboliku tragických momentů druhé světové války, během níž při transportech a v koncentračních táborech zahynuly statisíce Židů a Romů.

Do soutěže, kterou Rada města Brna vyhlásila na jaře tohoto roku a jejíž uzávěrka byla 31. srpna, přihlásili zájemci celkem 51 návrhů. Ty byly do 10. října vystaveny v primátorských saloncích na Staré radnici.

„Město v zadání požadovalo takové návrhy, které srozumitelnou symbolikou vystihnou utrpení a ztrátu životů, které fašismus a válka přinesly,“ uvedla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská.

Vítězem soutěže se stal návrh akademického malíře Daniela Václavíka. Na druhém místě se umístil návrh autorů Martina Dohnálka a Jiřího Richtera, třetí místo pak obsadil návrh Josefa Faltuse.

Radní také na základě článku 11 soutěžních podmínek odsouhlasili finanční odměny oceněným, a to 100 tisíc za první, 70 tisíc za druhé a 40 tisíc korun za třetí místo.

Z 51 zaslaných porota vyřadila čtyři práce, které nesplnily soutěžní podmínky. Z hodnocených návrhů pak vyšel vítězně Václavíkům model krychle. „Svoji sílu získává temným povrchem, elementární geometrií a vodním závojem, který vytváří z žulového povrchu krychle zároveň zrcadlo. A právě prvek vody by měl přispět k tomu, aby se památník stal živým srdcem parku,“ shrnul ve stručnosti závěry poroty sekretář soutěže Jaroslav Hamža.

Veřejná soutěž na Památník holocaustu se uskutečnila už před dvěma lety. Žádný návrh ale městská rada tehdy neschválila, a proto vyhlásila druhé kolo. „Pokud se v napjatém rozpočtu najdou peníze, měl by památník na náměstí 28. října stát již příští rok. Tento veřejný prostor svou dispozicí totiž zároveň umožňuje, aby se zde mohly odehrávat pietní akty a shromáždění,“ dodala Bohuňovská.

Štítky památník holocaustu, Brno, soutěž, návrh, druhá světová válka, Jiří Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radní rozhodli o vítězi soutěže na Památník holocaustu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.