Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

První záchranný modul v Brně

Již několik dní úspěšné běží projekt Inteligentního záchranného modulu, který slouží, jako útočiště pro lidi bez domova. Pro jeho realizaci projektu bylo vybráno místo nedaleko hlavního nádraží v Brně, dnes vše funguje již desátý den a nejen autor Jakub Zaviačič si jej nemůže vynachválit.

Ačkoliv letos ještě nepřišla ta pravá zima, nocování venku není v těchto měsících pro lidi bez domova nic příjemného. Podle výzkumů Ministerstva práce a sociálních věcí je takových lidí v České republice více, než 30 000. Velký problém nastává právě v zimních měsících, kdy se naplno ukazuje akutní nedostatek volných míst v noclehárnách a azylových domech.

Tuto situaci se rozhodl řešit student z Brna, Jakub Zaviačič. Ten přestavěl starý lodní kontejner na plně soběstačný modul, který je vytápěn lidským teplem a solárními panely a vejde se do něj až 18 lidí. Pro výrobu těchto modulů se používají staré lodní kontejnery, které tak i po svém vyražení najdou své využití. Mezi další výhody patří samotná výroba modulu, kterou společnost People in Safety, která s projektem přišla, primárně nabízí lidem v sociální tísni. Staré kontejnery je potřeba kompletně obrousit, napenetrovat a znova nalakovat, což není nijak zvlášť odborná práce a vykonávat jí může téměř každý.

Hlavní podstatou celého modulu je řešení tepelné izolace. Tu zajišťuje termoaktivní hmota 3003, která má minimální tepelnou propustnost a díky tomu na vyhřátí modulu stačí energie, kterou vyzařují jeho obyvatelé.

Hlavní vize je jasná – rozšířit projekt do zemí nejen v EU. Společnost nabízí různé varianty modulu. Například verze s klimatizační jednotkou poháněnou solárními panely je vhodná pro extrémně teplé země třetího světa.

Tento projekt přinesl Jakubovi Zaviačičovi úspěch v soutěži Social Impact Award, ale dle jeho slov hlavně osobní spokojenost. Stálí návštěvníci se každý den vracejí, dostanou vždy něco teplého k jídlu a třeba i oblečení. Projektu přispívají i různí jednotlivci a organizace, a tak obzvláště ve vánočním čase působí téměř pohádkově. Nadšení uživatelé už mají svůj „domov“ a dle svých slov se konečně mají kam vracet.

A co si přál k vánocům autor projektu, Jakub Zaviačič? „Potřebuju další kontejnery,“ říká s úsměvem.

Napsal: Ondřej Stieger
Foto: peopleinsafety.cz

Štítky projekt, Brno, kontejner, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česko, Evropská unie, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sally Dee

Činnost je to záslužná a Jakubovi Zaviačičovi fandím. Čemu ale nefandím, jsou ty gramatické chyby, které zraňují jazykový cit snad každého rodilého Čecha.

Sobota, 27. prosince 2014, 14:41Odpovědět

První záchranný modul v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.