Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Proti Zemanovi v Brně protestovalo 150 lidí s červenými kartami

Asi 150 lidí dnes v Brně vyjádřilo nesouhlas s názory a činy prezidenta Miloše Zemana. Při jeho příjezdu k Univerzitě obrany mu ukázali červené karty. Organizátoři doufali, že si s prezidentem promluví. Policisté je ale drželi asi 20 metrů od Zemana, který procházel špalírem vojáků.

Protestující se před univerzitou shromáždili navzdory dešti a chladnému počasí. Účast považuje spoluorganizátor Ondřej Puczo za dobrou, a to vzhledem k počasí i zvolenému času, který se kryje s pracovní dobou. Poukázal na to, že Zeman při návštěvě kraje nemá v plánu žádné setkání s veřejností v Brně - pouze v menších městech.

Protestu se zúčastnil k krajský zastupitel David Macek (KDU-ČSL). "Omluvil jsem se ze všech formálních setkání s panem prezidentem, protože považuji za důležitější ukázat mu červenou kartu," řekl Macek. Zeman podle něj zpochybňuje důvěryhodnost Česka u západních partnerů.

Mackovi i dalším účastníkům protestu konkrétně vadí Zemanův postoj k Rusku a Číně, stejně jako jeho vyjádření k ukrajinské krizi a údajná lhostejnost k porušování lidských práv. V pozvánce na akci kritizovali také jeho údajnou aroganci a rozdělování české společnosti. Při příjezdu prezidenta skandovali "Ostuda" a "Hanba".

Masivním projevům nesouhlasu čelil Zeman 17. listopadu. Tisíce jeho odpůrců dorazily dopoledne na Národní třídu v Praze, kde mu účastníci protestu vystavili symbolickou červenou kartu. Na pět stovek lidí se za stejným účelem sešlo také na Malinovského náměstí v Brně. Odpoledne pak v Praze na Albertově stovky lidí Zemana vypískaly a vyzývaly ho k odstoupení. Prezidenta musela ochranka bránit před předměty létajícími z davu, německého prezidenta Joachima Gaucka údajně zasáhlo vajíčko do hlavy.

Zdroj: ČTK
Foto: Michal Hančovský

Štítky Zeman, demonstrace, protest, Brno, Miloš Zeman, červená karta, Univerzita obrany, David Macek, KDU-ČSL, Praha, Rusko-ukrajinská krize (2021–2022), Joachim Gauck, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Proti Zemanovi v Brně protestovalo 150 lidí s červenými kartami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.