Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přírodní výběr – Darwinova záhada všech záhad

Náš svět nevypadal vždy tak, jak ho známe. Od vzniku planety Země se odehrálo mnoho vzrušujících změn. A v porovnání s geologickou historií Země jsou dějiny lidstva pouhým okamžikem. Jak to, že vznikly nové druhy rostlin a živočichů, které nahradily vyhynulé? O tom všem, ale také o mnohém jiném, vypráví představení Přírodní výběr – Darwinova záhada všech záhad.

"Přírodní výběr je jedno z vizuálně nejzajímavějších představení, které jsme dosud v našem digitáriu uvedli. Mnohé předváděné animace představují to nejlepší, co bylo dosud pro digitální planetária vytvořeno. Kombinuje také živé herce hrající ve virtuálním světe. Kde jinde přitom takové představení uvést než ve městě, kde byly položeny základy genetiky." Jiří Dušek, ředitel Hvězdárny a planetária Brno

Darwinova kniha o Původu druhů přirozeným výběrem zpochybnila pohled na svět přijímaný po celá staletí. Nové představení ukáže, jak se formovaly myšlenky jednoho z nejslavnějších vědců všech dob. Názorně také vysvětlí, co to je a jak vlastně přirozený výběr probíhá. A kam v tomto příběhu spadáme my, lidé. Jsme na vrcholu evoluce? Jsme jen jedním z mnoha živočišných druhů stromu života? Nezapomene přitom ani na Gregora Mendela, který právě v Brně položil základy genetiky.

Nové představení podpořilo Mendlovo muzeum Masarykovy univerzity, jehož pracovníci vytvořili speciální pracovní listy. Přírodní výběr je z dílny společnosti Mirage IIID, jednoho z nejlepších producentů pořadů do digitálních planetárií na světě.  Součástí představení je prohlídka hvězdné oblohy – ukázka několika jasných hvězd a nejnápadnějších souhvězdí. Přírodní výběr uvádí Hvězdárna a planetárium Brno během února – vždy ve středu, pátek a sobotu v 18.30 hodin.

Tisková zpráva

Štítky představení, Země, Hvězdárna a planetárium Brno, Gregor Mendel, Masarykova univerzita, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodní výběr – Darwinova záhada všech záhad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.