Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Přehrada je vyčištěna, pomoci by jí měla nová opatření

Letoškem skončily tříleté rozsáhlé práce na vyčištění Brněnské přehrady od přemnožených sinic a začalo pětileté období, v němž by měli vodohospodáři už jen udržovat vodu čistou a monitorovat její kvalitu.

„Na horním toku Svratky, na níž nádrž leží, pokračují projekty, jež by měly dále pomáhat zlepšovat stav Brněnské přehrady,“ řekl generální ředitel podniku Povodí Moravy Radim Světlík.

Vyčištění přehrady, která patří k oblíbeným výletním cílům na jižní Moravě, přišlo asi na 140 milionů korun. Technicky šlo o ojedinělý projekt, který využíval nejmodernější vědecké postupy.

„Pevně doufáme, že za těch pět let, kdy by měl celý projekt vyčištění přehrady zcela skončit, bude situace tak dobrá, že už nebudeme muset s vodou v nádrži dělat nic,“ zdůraznil Světlík.

Všechny použité postupy při čištění se podle něj ukázaly jako přínosné. Výsledkem bylo to, že se na pláže přehrady loni po mnohaleté přestávce opět zaplnily rekreanty. Přehrada byla při čištění vypuštěna. Odtěžilo se z ní 320 tun naplavenin.

Dno pak nechali vodohospodáři vyvápnit. Po napuštění vody v ní odborníci nainstalovali přes 20 tzv. aeračních věží, které mísí vodu a provzdušňují ji, což znesnadňuje růst sinic.

Změnila se i rybí obsádka. Z nádrže bylo odvezeno 11 200 kusů bílých ryb a nahradilo je 4400 štik a 12 500 candátů, kteří vodu tolik neznečišťují. Udržovat ji kvalitní pomáhá vsypávání síranu železitého do přehrady a sbírání biomasy z její hladiny. Věže budou dále v provozu.

Každý týden budou v létě vodohospodáři sledovat kvalitu vody a v případě potřeby použijí na její úpravu síran železitý. Podle Světlíka jsou nyní důležité práce na přítocích do přehrady.

Pracuje se na modernizaci či stavbě nových čistíren a kanalizací. U malých obcí je řešením i vytváření biotopů s mokřady s kořenovým samočisticím systémem.

Zdroj: ČTK

Štítky přehrada, vodní hospodářství, Brněnská přehrada, projekt, Povodí Moravy (státní podnik), Jihomoravský kraj, Svratka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehrada je vyčištěna, pomoci by jí měla nová opatření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.