Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Před Janáčkovým divadlem vznikne promenáda

Těsně před dokončením je výstavba podzemních parkovacích stání u Janáčkova divadla v Rooseveltově ulici. Teď přijdou na řadu terénní a sadové úpravy a propojení garáží s divadelní budovou. Oběma akcím dali ve středu zelenou brněnští radní.

Na investici týkající se propojení garáží s divadlem už vybrali firmu, která nabídla nejnižší cenu – necelých osm milionů korun bez DPH – s termínem realizace 90 pracovních dnů.

K úpravám prostorů na povrchu radní zatím schválili záměr zadání podlimitní veřejné zakázky. Ze zákona stanovené „Oznámení předběžných informací“ bude zveřejněno ve Věstníku veřejných zakázek. Poté radní projednají vlastní zadání zakázky.

Cílem této investice s předpokládanými náklady ve výši přibližně 40 milionů korun budou úpravy plochy nad podzemními garážemi jako promenádní prostor pro návštěvníky divadla a zároveň jako odpočinková parková zóna s vodními prvky pro širokou veřejnost.

Součástí rekonstrukce bude rovněž obnova pomníku Leoše Janáčka, nové veřejné a slavnostní osvětlení, vodní prvky a sadové úpravy. Jak by měl celý prostor před Janáčkovým divadlem vypadat, ukazuje vizualizace z dílny Ateliéru A3.

Promenáda bude volně přecházet do parku na Kolišti, který rovněž v tuto chvíli prochází rekonstrukcí s finanční dotací z evropských fondů. Původně už měly stavbaři a zahradníci dílo ukončit, ale na jaře museli práce zastavit.

Součástí rekonstrukce parku Koliště je totiž také oprava pomníku rudoarmějce na Moravském náměstí a při ní stavbaři našli v podstavci výduť, se kterou nepočítali a která si vyžádala změny v projektu a vícenáklady. Dnes už práce pokračují jak v okolí pomníku, tak i v parku při ulici Koliště a měly by skončit v listopadu.

Novou tvář dostane pás zeleně po téměř 50 letech, kdy bylo v roce 1964 nové Janáčkovo divadlo slavnostně otevřeno. Tehdy vedla promenáda podél východní části divadelní budovy, před ní byla osvětlená kašna s vodotryskem, kolem ní zeleň a lavičky.

Na místě odstraněné již nefunkční kašny byla před několika letech vysázena zeleň a před schodištěm do divadla bylo povoleno parkování vozidel pro zaměstnance divadla.

Konečné řešení a vytvoření kultivovaného prostředí v této části města přinesl až záměr vybudovat zde podzemní garáže pro přibližně 400 aut, které začnou sloužit nejen návštěvníkům divadelních představení ke konci tohoto roku.

Štítky Janáčkovo divadlo, parkoviště, parkovací dům, promenáda, park, Brno, divadlo, Leoš Janáček, pomník, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před Janáčkovým divadlem vznikne promenáda  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.