Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pravost vysokoškolských diplomů lze ověřit na internetu

Pravost některých vysokoškolských diplomů lze prostřednictvím jejich čísla ověřit na internetu. Masarykova univerzita v Brně spustila celostátní systém, v němž postupně přibývá dat. Škola tak reaguje na případy falzifikátů, jichž prý v posledních letech přibývá. Dnes to řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Systém vyvinuli brněnští informatici a zpřístupnili jej na webu www.pravydiplom.cz. Zatím jej tvoří zejména údaje o 82.000 diplomech, vydaných Masarykovou univerzitou po roce 2000. Další školy se přidávají postupně. Nemusejí za to nic platit.

"Služba je alternativou k osobnímu ověření pravosti diplomu, které dosud bylo možné pouze přímým kontaktováním instituce, která diplom vydala. Nový systém tedy celý proces ověření pravosti urychluje, a měl by tak především odradit potenciální padělatele," uvedla prorektorka Masarykovy univerzity Ivana Černá.

Systém bere ohled na ochranu osobních údajů. K zobrazovaným informacím se proto dostane jen člověk, který zná číslo diplomu, tedy absolvent, studijní oddělení nebo člověk, jemuž absolvent diplom ukázal. Rozsah zobrazovaných dat dále záleží na konkrétní škole.

Systém navazuje na dlouhodobý boj Masarykovy univerzity proti podvodům při získávání vysokoškolského vzdělání. Univerzita už spustila systémy na odhalování plagiátů v závěrečných a školních pracích a také v akademických dílech.

Diplomy jsou veřejné listiny a jejich padělání je trestným činem. Stíhání hrozí i lidem, kteří si falzifikát opatří.

Zdroj ČTK

Štítky Masarykova univerzita, diplomy, ověření pravosti, Brno, Internet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravost vysokoškolských diplomů lze ověřit na internetu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.