Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Potápěči v brněnské přehradě napřimují mísící a provzdušňovací věže

Čistou vodu v brněnské přehradě zajišťují už čtyři roky mísící a provzdušňovací věže. Dvacítku věží, které se na zimu sklápí, začali v pátek napřimovat potápěči. Do provozu je Povodí Moravy uvede v květnu.

V brněnské přehradě se nachází dva typy věží. „Patnáct čerpadlových pouze čerpá chladnější vodu ode dna a mísí ji s povrchovou. Zbylou pětici tvoří provzdušňovací věže, které do spodních vrstev hladiny vhánějí stlačený kyslík,“ vysvětlil vedoucí brněnského provozu Povodí Moravy Bohuslav Štol.

V létě jsou špičky věží zhruba dva metry pod hladinou. „Na zimu je sklápíme, protože snižujeme hladinu vody o čtyři metry a hladina většinou zamrzá,“ podotkl Štol.

Koncem března pak potápěči pomocí gps signálu vyhledávají věže pod hladinou. „Jakmile se k věži přiblíží, ukotví k ní potápěč loď a napřímí ji. Za den stihne vztyčit zhruba dvě až tři věže,“ sdělil Štol. Do května tak připraví na provoz všechny.

Kromě věží používá Povodí Moravy k udržení kvality vody i síran železitý, který vysráží fosfor a také zabrání tvorbě sinic. „Látka poté klesne ke dnu a je neškodná,“ řekl Štol.

S opatřením je Povodí Moravy spokojené. „I když bylo loni suché a teplé léto, podle Krajské hygienické stanice jsme měli kvalitu vody na jedničce nebo dvojce. Nemuseli jsme tak přerušovat koupací sezonu,“ informovala mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Podívejte se na video z napřimování věže:

Autoři

Štítky přehrada, brno, aerační, věž, provzdušňovací, sinice, zprávy, 2014, Brněnská přehrada, potápěč, Povodí Moravy (státní podnik), Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potápěči v brněnské přehradě napřimují mísící a provzdušňovací věže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.