Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Populace na jihu Moravy stárne, průměrný věk je 41,5 roku

Populace na jižní Moravě stárne, průměrný věk byl ke konci loňska 41,5 roku. V roce 2011 to bylo 41,3 roku. Zvyšování průměrného věku obyvatel a také větší počet seniorů je podle statistiků už každoročním jevem.

Čtvrtým rokem ale také roste podíl dětí v Jihomoravském kraji. Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Průměrný věk v celé České republice byl na konci loňského roku 41,9 roku.

K 31. prosinci 2012 žilo na jižní Moravě 1 168 650 obyvatel. Nejvyšší průměrný věk má Brno, nejmladším okresem je Brno-venkov. Třetina obyvatel kraje žije v Brně, ovšem obyvatel velkých měst ubývá.

„Především stěhováním se zvyšuje počet obyvatel v menších obcích,“ uvedl Karel Adam z ČSÚ. Za posledních 20 let se podle něj průměrný věk žen v kraji zvýšil o 4,3 roku a u mužů o 4,9 roku.

Nejvíce lidí na jihu Moravy pochází z věkové skupiny 15 až 64 let. Takových obyvatel je 68,2 procenta z celkového počtu. Následuje skupina lidí nad 65 let věku, kterých je 17,3 procenta. Nejméně je dětí do 14 let, 14,6 procenta.

V roce 2011 bylo dětí 14,4 procenta, a lze tedy sledovat mírný nárůst. Minimum dětí bylo na jihu Moravy v roce 2008, kdy tvořily 13,8 procenta celkového počtu obyvatel. Od té doby se číslo zvyšuje.

Jako zajímavost uvádějí statistici z jihu Moravy obce Řikonín v okrese Brno-venkov a Jiřice u Moravských Budějovic na Znojemsku. V obou obcích loni nikdo nezemřel, nikdo se tam nenarodil, žádný obyvatel se odtamtud neodstěhoval a nikdo se také nepřistěhoval.

Zdroj: ČTK

Štítky Demografie, statistika, ČSÚ, Jihomoravský kraj, průměrný věk, Morava, Český statistický úřad, Brno, okres Brno-venkov, Česko, Karel Adam

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populace na jihu Moravy stárne, průměrný věk je 41,5 roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.