Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie: Začíná sezona cyklistů, je nutná helma i reflexní prvky

Policisté v Jihomoravském kraji upozorňují na začínající cyklistickou sezonu a nabádají cyklisty i řidiče ke zvýšené opatrnosti. Cyklisté by měli používat helmu, která může při nehodě zachránit život, řekla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová. Při snížené viditelnosti je nutné používat reflexní prvky, aby byl cyklista vidět, doplnil hodonínský policejní mluvčí Petr Zámečník.

Policie na jižní Moravě každý rok eviduje stovky nehod s cyklisty. "V loňském roce se v kraji stalo 257 nehod s cyklisty. Při třech cyklisté zemřeli. Ve 28 případech bylo cyklistou dítě," informovala krajská policejní mluvčí Petra Vedrová.

Proto policisté apelují na všechny účastníky silničního provozu, aby měli na paměti zvýšený pohyb cyklistů na silnicích. "Je zapotřebí s tím počítat a být k sobě vzájemně ohleduplní. Řidiči by měli být předvídaví a očekávat nezvyklé chování cyklistů. Lidé na kolech by zase měli mít řádné vybavení," uvedl Zámečník.

Haraštová upozornila na to, že by měl mít každý cyklista helmu. "Z praxe vyplývá, že pokud je účastníkem nehody cyklista, vyvázne přinejlepším s lehkým zraněním. Přestože zákon ukládá povinnost nosit helmu cyklistům do 18 let, doporučujeme ji mít každému," zdůraznila Haraštová.

Stejného názoru je i mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová. "Jízda bez helmy je hazard se životem. Člověk se nemusí ani srazit s autem, ale stačí pád z kola, který muže skončit špatně," uvedla Zuchová. Fatální následky může mít i banální havárie. Jeden cyklista se vyhýbal zajíci a spadl z kola tak nešťastně, že se vážně zranil," doplnila Zuchová.

Důležité jsou i reflexní prvky. "Pokud řidič vidí cyklistu na větší vzdálenost, má možnost reagovat. Když se ale cyklista mihne ve tmě před autem neosvětlený, nedokáže řidič už střetu zabránit," uvedla Haraštová. Do povinné výbavy patří přední bílá a zadní červená odrazka. Na pedálech a paprscích kol musí být odrazky oranžové. Za snížené viditelnosti musí být kolo vybavené světlometem svítícím bílým světlem vepředu a červeným světlem vzadu. "Důležité je mít také funkční brzdy," uzavřela Haraštová.

Zdroj: ČTK

Štítky cyklista, havárie, Jihomoravský kraj, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie: Začíná sezona cyklistů, je nutná helma i reflexní prvky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.