Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Policie na jižní Moravě zkontrolovala v noci asi 1000 provozoven

Jihomoravští policisté zkontrolovali v noci na dnešek asi 1000 restaurací a dalších provozoven. Zjišťovali, zda podniky dodržují zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent. První noc po zákazu policisté využili spíše k informování provozovatelů a obsluhy.

ČTK to řekla krajská mluvčí Petra Vedrová. „Někde například nevěděli, že tvrdý alkohol nesmějí ani vystavovat a musí lahve schovat do skladu,“ uvedla Vedrová. V některých provozovnách bez rádia či televize měli ještě kolem 22:00 o prohibici jen kusé informace.

Policie podle Vedrové nemůže na místě ukládat žádné pokuty za nedodržování zákazu prodeje tvrdého alkoholu. Případné prohřešky policisté předají Státní zemědělské a potravinářské inspekci nebo Krajské hygienické stanici.

Většina restauratérů a hospodských zákaz respektuje a snaží se mu přizpůsobit. Například v baru Tabarin objednali pro páteční noc prakticky veškerý dostupný sortiment nápojů s obsahem alkoholu pod 20 procent - šampaňské, martini, vodky s ovocnou příchutí nebo krémové likéry. V klubu Fléda nabízeli 100 litrů burčáku. Jinde měli "speciální akce" na vaječný likér nebo nízkoalkoholickou "zelenou".

Část hospod a barů upozorňuje návštěvníky na zákaz prodeje alkoholu cedulemi na dveřích nebo nápisy na výlohách. Restaurace Zelená kočka v Soliční ulici vylepila na dveře rovnou celý text mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví.

V Jihomoravském kraji je momentálně hospitalizován jeden muž s otravou metylalkoholem. Pečuje o něj nemocnice v Kyjově. Jeho stav je setrvalý, uvedl ředitel nemocnice Petr Svoboda. Tělesný oběh otráveného muže funguje, mozek je však poškozený.

Zdroj: ČTK

Štítky Jihomoravský kraj, alkohol, Státní potravinářská inspekce, Krajská hygienická stanice, Nemocnice Kyjov, Fléda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie na jižní Moravě zkontrolovala v noci asi 1000 provozoven  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.