Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Obce chtějí bojovat proti nové podobě zákonů o herním průmyslu

Negativními dopady připravovaných legislativních změn zákonů upravujících fungování herního průmyslu do rozpočtů obcí se zabývali minulý týden starostové a místostarostové obcí, které mají v katastru provozovny kasin, na své schůzce v Mikulově.

„Jsme znepokojeni hrozícími propady příjmů do našich rozpočtů v případě, že budou schváleny návrhy zákonů upravující herní průmysl ve stavu, v jakém jej navrhuje ministerstvo financí“, uvedla Marie Leskovjanová, místostarostka Mikulova.

Obce v minulosti investovaly nemalé úsilí i prostředky s cílem vyřešit, upravit či omezit fungování heren. Ve většině případů se podařilo dostat živelně bující byznys mimo centra obcí nebo jej výrazně omezit a přitom neztratit významný příjem pro obecní rozpočet. Nově připravovaná legislativa, kterou se chystá projednávat vláda má však výrazně změnit nejen podmínky pro provozovatele herního průmyslu, ale dotkne se zásadním způsobem také příjmových stránek měst

Podle propočtů dopadů nově připravovaných zákonů přijdeme o většinu dosavadních příjmů do rozpočtů obcí, a to považujeme za nepřijatelné. Po letech, kdy jsme sami a bez pomoci státu museli řešit všechny problémy spojené s fungováním heren a kasin jsme našli vzájemnou shodu, se nečekaně dozvídáme, že naše práce byla zbytečná a peníze z fungování kasin, které dosud máme k dispozici, budou kasina odvádět přímo státu, který nám pošle ve srovnání s dnešním stavem jen jen zlomek“, říká místostarostka Marie Leskovjanová.

Starostové a místostarostové z Chebu, Aše, Dolního Dvořiště, Hevlína, Strážného, Mikulova a Chvalovic se na své schůzce shodli na potřebě společného postupu s cílem vysvětlit představitelům vlády a zákonodárcům, že připravovaná legislativa ohrožuje finanční stabilitu obcí a může zmařit dosavadní práci zastupitelů.

Obce mají k dispozici studie, které ukazují, že přijetí nových zákonů ve stávající podobě by mohlo výrazně ovlivnit také fungování kasin a v některých případech by mohlo dojít k jejich likvidaci. To by přineslo obcím další problémy související s růstem nezaměstnanosti a kriminality, kterou se dnes daří za pomoci finančních prostředků uspokojivě řešit.

Od provozovatelů kasin v Mikulově víme, že téměř sto procent jejich návštěvníků jsou cizinci. Tedy je jasné, že peníze které v jejich podnicích utrácejí jsou čistým dovozem peněz, o které můžeme s novými zákony velmi snadno přijít a to určitě nechceme ani my a ani ministr financí Andrej Babiš,“ říká Marie Leskovjanová, která je místostarostkou za Nezávislé sdružení Ženy pro Mikulov. Zástupci obcí se domluvili na těsnější spolupráci a dalších pracovních setkáních.

Tisková zpráva

Štítky herní průmysl, kasino, Mikulov, rozpočet, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce chtějí bojovat proti nové podobě zákonů o herním průmyslu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.