Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O autogram Madeleine Albrightové byl nevídaný zájem

Kdo chtěl v Brně získat autogram bývalé americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové, musel si vystát ve čtyřstupu dvousetmetrovou frontu. Dnešní autogramiáda političky s českými kořeny zastínila všechny spisovatele, kteří v posledních letech v Brně své knihy podepisovali.

„Podobný nával pamatuji, jen když tady podepisoval knížky Jaroslav Foglar,“ řekla Martina Müllerová pracovnice Knihkupectví Barvič a Novotný, které autogramiádu uspořádalo.

Albrightová navštívila Brno po devíti letech. Zájmem o svou osobu zastínila rockové a popové hvězdy. „Nemůžu si nechat její podpis ujít. Osud i život této ženy jsou úctyhodné,“ pověděla Müllerová.

Ještě předtím, než se ke své oblíbené autorce a političce dostala, musela ovšem absolvovat více jak hodinu dlouhé čekání ve frontě, která se ve čtyřstupu vinula od poloviny České ulice až ke křižovatce s Joštovou.

Pětasedmdesátiletá Albrightová podepisovala lidem knížky dvěma fixy, jako bývalou členku americké vlády ji obklopovala tělesná stráž. Spisovatelka rozdávala autogramy s úsměvem a lidem psala do knížek i osobní věnování. Největší zájem byl o podpis na čerstvou novinku bývalé americké ministryně, kterou je kniha Pražská zima.

Madeleine Albrightová je bývalá ministryně zahraničních věcí USA, historicky první žena v tomto úřadu. Předtím, během první Clintonovy administrativy, působila jako velvyslankyně USA při OSN. Sehrála významnou úlohu v rozšiřování NATO o země bývalého východního bloku.

V současnosti přednáší na univerzitě v Georgetownu, podílí se na činnosti Národního demokratického institutu pro mezinárodní vztahy a je předsedkyní Komise pro posílení práv chudých. V květnu 2012 jí americký prezident Barack Obama udělil Prezidentskou medaili svobody.

Americká politička se narodila v pražské židovské rodině na Smíchově. Byla však pokřtěna a vychovávána jako katolička a o svém židovském původu se podle vlastních slov dozvěděla až poté, co Washington Post publikoval reportáž, v níž bylo vzpomenuto, že její prarodiče a několik příbuzných se stali oběťmi holocaustu.

V knize Pražská zima pak popisuje Albrightová své rané zážitky ze svého rodiště.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax
Foto: Wikipedia

Štítky Madeleine Albrightová, autogramiáda, Knihkupectví Barvič a Novotný, kniha Pražská zima, kniha, Brno, Martina Müllerová, Jaroslav Foglar, USA, Barack Obama, OSN, NATO, Východní blok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O autogram Madeleine Albrightové byl nevídaný zájem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.