Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nesehnutí nesouhlasí s návrhem územního plánu v Brně

Aktivisté z hnutí Nesehnutí nesouhlasí s návrhem územního plánu města Brna. V plochách pro městskou zeleň například plán umožňuje stavbu obchodů, informoval Jiří Koželouh z hnutí. Podle mluvčího brněnské radnice Pavla Žáry nyní k plánu mohou podávat připomínky orgány státní správy i veřejnost a jeho podoba není ještě konečná. Samostatný termín pro připomínkování plánu veřejností chce radnice podle Žáry vypsat ještě v září.

"Myslíme si, že město by mělo zeleň chránit. V připravovaném územním plánu by se v plochách, které jsou určené jako městská zeleň, mohly stavět obchody až do 10.000 metrů čtverečních. Neznamená to, že se to automaticky všude stane, ale to riziko tu vzniká," řekl Koželouh. Podobné je to podle něj s dvorky a zahrádkami ve vnitroblocích, kde by podle navrhovaných změn územního plánu mohla být místa k parkování, čímž chce radnice řešit jejich nedostatek.

Náměstek primátora zodpovědný za územní plánování Ladislav Macek (ČSSD) kritiku odmítá. "Nemyslím si, že by lidé v Brně chtěli žít tak, jak si přeje jedna skupina. Až nebude většina lidí preferovat nakupování v obchodních centrech, nebude je ani nikdo stavět. Stejné je to s parkovišti," řekl Macek. Podle mluvčího Žáry navíc není současný návrh plánu konečný. "Do 22. července jej mohou připomínkovat orgány státní správy. Až se připomínky zapracují, může to vypadat jinak," podotkl.

Návrh územního plánu kritizují také lidé z obvodu Brno-jih. Nelíbí se jim, že radnice podle svých dřívějších slibů nezměnila plán tak, aby v lokalitě nemohla vzniknout průmyslová zóna. Lidé z Dolních Heršpic a Přízřenic proto po vedení města chtějí změnu návrhu územního plánu tak, aby nebyla výstavba průmyslové zóny možná. Pokud se tak nestane, v krajním případě podle
mluvčího sdružení Samostatný jih Pavla Reicha zváží i referendum o osamostatnění.

Zdroj ČTK

Štítky územní plán, Brno, radnice, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nesehnutí nesouhlasí s návrhem územního plánu v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.