Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně vymění starý babybox za nový

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně se dočká výměny babyboxu. Druhá nejstarší schránka v republice zachránila za téměř sedm let existence již 11 dětí, starou vyměníme za novou během září, řekl v pondělí Mediafaxu zakladatel projektu Ludvík Hess.

"Nový babybox umístíme do nemocnice koncem září. Schránka je antikorová a zcela automatická s certifikátem zdravotnického prostředku v perfektní technické výbavě," uvedl Hess.

Podle něj obnova souvisí se stavebními pracemi v nemocnici. "Kvůli úpravám se musí babybox přesunout o několik desítek metrů, a proto jsme rozhodli o výměně. Brno má druhou nejstarší schránku v republice. Funguje od listopadu 2005 a za tu dobu zachránila 11 dětí," řekl Hess s tím, že bedýnka je již hotová a leží skladem u výrobce Zdeňka Juřici v Náměsti nad Oslavou. Namontování však závisí na rekonstrukci kliniky.

"Nový babybox se neovládá mechanicky, ale elektronicky. Nemá kliku. Stačí pouze stisknout zelené podsvícené tlačítko a otevřou se dvoukřídlé dveře. Po odložení děťátka čidlo zajistí zavření dvířek. Aby nenastala kolize s rukama matky nebo dítěte, dvířka jsou chráněna fotobuňkami. Celý prostor je nejen vytápěný, ale také klimatizovaný a drží se v něm teplota 28 stupňů. Kamera uvnitř přenáší obraz na monitor do místnosti stálé služby i do mobilů zdravotnického personálu a také mně," řekl zakladatel projektu.

Jak dodal, moderní schránky jsou v republice zatím 4. "Pátou jsme namontovali v Krnově a slavnostně ji otevřeme 30. července. Šestá bude právě v Brně," doplnil Hess.

Za sedm let vzniklo po celé České republice 50 babyboxů, které zachránily už 75 dětí.

Napsala Lenka Horáková, Mediafax

Štítky Babybox, Brno, Nemocnice Milosrdných bratří, Ludvík Hess, Mediafax, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice Milosrdných bratří v Brně vymění starý babybox za nový  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.