Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nejvyšší soud projedná stížnost v kauze brněnského soudce

Nejvyšší soud (NS) se dnes vyjádří k případu Jiřího Peška z Městského soudu v Brně, který čelí obvinění z ovlivňování kauz. Stížnost v jeho prospěch podal ještě v době svého úřadování exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), a to kvůli údajné procesní chybě. Pešek je dočasně zproštěn funkce soudce.

Blažek spatřoval porušení zákona v tom, že o Peškových námitkách proti stíhání rozhodoval stejný státní zástupce, který před tím vydal předběžný souhlas se zahájením trestního stíhání. Podle Blažka to zpochybňuje jeho objektivitu. Pokud NS stížnosti vyhoví, přezkoumá řízení jiný žalobce. 

Protikorupční policie obvinila loni v prosinci Peška ze zneužití pravomoci úřední osoby a zasahování do nezávislosti soudu. Svým kolegům údajně poskytoval materiály, které mohly případně znevěrohodnit svědky. Pešek prý také přiděloval svému spřátelenému advokátovi drtivou většinu případů právního zastupování ex offo, a pomáhal mu tak k odměnám. V případě odsouzení hrozí Peškovi až tříleté vězení.

Zdroj ČTK

Štítky Nejvyšší správní soud, soudce, stížnost, Brno, Jiří Pešek, Pavel Blažek, ODS, Městský soud v Brně, Útvar pro odhalování organizovaného zločinu, nejvyšší soud

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší soud projedná stížnost v kauze brněnského soudce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.