Webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace, jak tyto stránky používáte, sdílíme se svými partnery pro sociální média, inzerci a analýzy. Pro více informací o nastavení cookies najdete zde.

 

Největší pozornost vyžaduje v brněnské zoo nestor kea

 
pondělí, 2. června 2014, 19:56

Přes tři sta druhů zvířat chová na ploše osmatřiceti hektarů brněnská zoo. Do bystrckého lesoparku na Mniší hoře se na ně ročně přijde podívat více než dvě stě tisíc návštěvníků. Mezi největší miláčky Brňanů patří mláďata ledních medvědů, která však zahradu brzo opustí.

Zoo funguje v Brně od roku 1953 a o téměř jeden a půl tisíce zvířat se v současnosti stará čtyřiadvacet ošetřovatelů. „Největší pozornost vyžaduje pták nestor kea,“ řekla mluvčí zoo Monika Brindzáková. Doplnila, že nejčastěji najíst zase dostávají šimpanzi a lachtani. „Dostávají jídlo čtyřikrát až pětkrát denně,“ sdělila Brindzáková.

Velcí jedlíci jsou lední medvědi. „Když jsou na vrcholu žravosti, sní denně každý skoro patnáct kilo masa, které zapijí litrem až dvěma rybího tuku. Na druhou stranu jsou v zimě schopni skoro čtyři měsíce hladovět,“ informovala mluvčí.

Kamčatští medvědi v době zakrmování také sežerou hromadu potravy. „Převážně se jedná o rostlinnou stravu, každý pozře dvacetikilovou vaničku s ovocem a zeleninou a kýbl ryb,“ uvedla Brindzáková.

I když na kilogramy nejvíce sežere bizon, nejdražší je nakrmit lachtana. „Příčinou je velké množství ryb v potravě,“ řekla mluvčí. Naopak nejméně spořádá korál. „Vlastně nesežere nic, protože si bere zbytky krmiva pro rybičky rozptýlené ve vodě,“ vysvětlila Brindzáková.

Ošetřovatelé o zvířata pečují, i když jsou nemocná. „Nejčastěji ochoří severská zvířata, protože arktický vzduch je sice mrazivý, ale suchý, zatímco u nás je menší mráz, ale vlhko a plýskanice,“ zdůvodnila mluvčí.

Veteránem v zahradě je šimpanz Fáben. „Je u nás od roku 1996,“ podotkla Brindzáková. Ještě nedávno držela rekord lachtanice Gejša, která ale v polovině prosince odjela do německého Lipska.

 


 

Kam dál?

Na Špilberk Food Festivalu otevřou pivo šavlí

pondělí, 2. června 2014, 17:10

Čtrnáct šéfkuchařů jihomoravských restaurací představí svá menu na třetím ročníku Špilberk Food Festivalu. Na...

V zoo dnes vyhlásili vítěze velké foto soutěže

neděle, 1. června 2014, 18:33

Dnešní Den dětí přišlo do zoo oslavit 3 500 návštěvníků. Kromě pravidelných komentovaných krmení je čekalo ještě jedno...

Nová rozhledna otevřena mezi vinohrady u Veselí n. Moravou

neděle, 1. června 2014, 12:44

Nová 15 metrů vysoká rozhledna se dnes dočkala slavnostního otevření na kopci Radošov u Veselí nad Moravou na...

Na náměstí Svobody splnili přísahu noví hasiči a policisté

sobota, 31. května 2014, 20:54

Za doprovodu Hudby Hradní stráže a Policie ČR dnes odpoledne v Jihomoravské metropoli složilo několik desítek nových...

 

Komentáře

 
 

O čem píše Drbna.cz

Filmem roku je Omerzuova roadmovie Všechno bude s šesti lvy

Chlapecká roadmovie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua opanovala 26. ročník filmových a televizních cen Český lev 2018 v pražském Rudolfinu. Film získal šest Českých lvů včetně ceny za nejlepší film, nejlepší režii, scénář i herecké výkony Elišky Křenkové a Jana Františka Uhera ve vedlejších rolích. Historický politický thriller Toman Ondřeje Trojana, který měl rekordních 13 nominací, nakonec nezískal ani jedinou skleněnou lví sošku.

KOMENTÁŘ: Rychlý internet v obcích? Memorandum obcí nad Prahou ukazuje, jak na to

Všichni se shodují na tom, že rychlý a stabilní internet bude vytvářet základ naší konkurenceschopnosti v následující dekádě. Ale nejen to… Rychlý internet je také klíčovým pilířem pro vyrovnávání příjmových disproporcí mezi jednotlivými regiony. V analogovém světě je vzdálenost hlavní bariérou mobility na trhu práce, v digitálním světě ale tato bariéra padá. Takže otázka zní: Jak přivést do menších obcí rychlý a stabilní internet?

Sníst, nebo vyhodit prošlé potraviny?

Prošlé potraviny nepatří automaticky do koše. Spotřebitelská organizace dTest vydala praktického průvodce, který pomáhá určit, jestli je možné prošlou potravinu ještě sníst, nebo je už nutné ji vyhodit.