Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nebezpečí výbuchu ve skladu v Bohdalicích nehrozí

Nebezpečí výbuchů podobně jako ve Vrběticích ve skladu průmyslových trhavin v Bohdalicích na Vyškovsku nehrozí. Novinářům to řekl ředitel integrovaného systému řízení firmy Austin Detonator Jaroslav Koňařík.

Vsetínský výrobce trhavin zde může skladovat až 500 tun, kapacitu však využívá pouze z deseti až 15
procent.

Sklad navštívil jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD), který si chce postupně prohlédnout všechny sklady trhavin na jižní Moravě. "Vojenská munice podle mých informací na jižní Moravě není kromě armádního skladu. Jen je ještě menší sklad průmyslových trhavin v Brně, kam se chci podívat," řekl Hašek.

Bohdalický sklad má firma zabezpečený sama, zároveň je pod dohledem policie, hasičů i krajského úřadu. Při kontrolách zde zatím nebyl zaznamenán žádný problém. Výrobce trhavin, který má hlavní sídlo ve Vsetíně a má přes 1000 zaměstnanců, převzal bohdalický sklad po armádě. Je rozdělený na pět skladů výbušnin a na jeden sklad chemický látek. Od roku 2007 je zařazený do prevence závažných havárií.

Bohdalický sklad je méně nebezpečný pro okolí i tím, že v něm není vojenská munice. Úkolem trhaviny tedy není ničit, ale rozpojit skálu. Navíc potřebuje k činnosti rozbušku.

Austin Detonator je součástí amerického koncernu, na trhu je 180 let a v Evropě patří k největším výrobcům a vyváží trhaviny do 60 zemí světa. Loni ve Vsetíně otevřel novou výrobní halu za 80 milionů. Každoročně zvyšuje obrat, předloni už to bylo 1,43 miliardy korun.

Zdroj: ČTK

Foto: www.kr-jihomoravsky.cz/

Štítky Bohdalice, Austin Detonator, Michal Hašek, okres Vyškov, Vrbětice, Jihomoravský kraj, ČSSD, Vsetín, Brno, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečí výbuchu ve skladu v Bohdalicích nehrozí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.