Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návštěvníci zoo už si mohou prohlédnout rysí čtyřčata

Stejně jako v loňském roce se i letos v květnu narodila ve výběhu rysa kanadského nová mláďata. Jsou to čtyřčata, což u rysů není tak běžné. Nejčastěji se totiž rodí dvojčata nebo trojčata. Návštěvníci již mohou při troše štěstí vidět celou rysí rodinku pohromadě ve výběhu. Dnes čeká rysata první veterinární prohlídka.

Chovatelé zaznamenali přírůstek ve výběhu rysů kanadských přibližně v polovině května a vzhledem k tomu, že jejich expozice je velká a samice si v prvních týdnech svá mláďata velmi chrání, bylo těžké odhadnout jejich počet. „Dnes je jisté, že mláďata jsou čtyři. Chovatelé je při ranním krmení oddělili od rodičů, aby mohly proběhnout nezbytné veterinární úkony. Rysata dostanou čip a vakcínu proti virovým onemocněním koček, pastu proti vnitřním parazitům a za dva týdny je čeká revakcinace“, říká veterinář Stanislav Mazánek.

V přírodě se o potravu mláďat v prvních měsících starají rodiče a samostatnými lovci se tyto šelmy stávají až v 9 měsících. Mláďata zůstávají s matkou přibližně 10 měsíců a poté musí rodiče opustit. Loňská trojčata /dvě samice a jeden samec/ odjela letos v lednu do Zoo Limpopo na Ukrajině.

Při veterinární prohlídce bylo zjištěno pohlaví mláďat, jsou to dva samci a dvě samičky.

Štítky rys, čtyřčata, mláďata, zoo, brno, zvířata, přírůstek, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci zoo už si mohou prohlédnout rysí čtyřčata  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.