Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nájemníky startovacích bytů určí losování

Skončil termín pro podávání žádostí o startovací byty a v pondělí 26. listopadu členové Komise bydlení Rady města Brna vylosují 34 nájemníků, kteří se do nich nastěhují.

První žádosti o získání startovacího bytu bylo možno podat do 31. srpna. Do tohoto termínu bylo podáno 31 žádostí, avšak pouze deset splňovalo podmínky stanovené městem.

Z toho důvodu zastupitelé města na zasedání 9. října zmírnili podmínky a stanovili nový termín do 13. listopadu. V tomto druhém kole bylo na magistrát doručeno 117 žádostí.

Z nich bude losováno 34 uchazečů a ke každému bytu zároveň dva náhradníci.

„Smyslem projektu je vyjít vstříc mladým lidem, aby se mohli v Brně usadit natrvalo, nejde tedy pouze o dočasné ubytování. Startovací byty jim pomůžou získat čas, aby se postavili na vlastní nohy,“ řekl náměstek primátora Oliver Pospíšil.

Startovací byty jsou podle stanovených podmínek přidělovány žadatelům o městský byt - manželům nebo párům mladším 35 let. Jejich společný čistý měsíční příjem musí dosahovat minimálně 0,8násobek průměrné hrubé mzdy, tedy 19 701 korun, a maximálně dvojnásobek průměrné hrubé mzdy, tedy 49 252 korun. Alespoň jeden z manželů či partnerů musí mít uzavřenu smlouvu o stavebním či jiném druhu spoření.

„Nájemní smlouva bude uzavřena na dobu tří let s možností prodloužení pouze o dva roky. Nájem nebude prodloužen v případě rozvodu manželství či v případě, že jeden z partnerů trvale opustil společnou domácnost,“ doplnil Pospíšil.

Nájemné je stanoveno ve výši 50 Kč/m2/měsíc a bude každoročně k 1. únoru zvyšováno o inflaci. Nájemníci jsou povinni zřídit si trvalé bydliště na adrese pronajatého startovního bytu.

Pro potřeby startovacích a sociálních bytů město nyní dokončuje přestavbu bývalé ubytovny Juventus v Kohoutovicích ve Stamicově ulici 11. V něm vznikne celkem 90 bytových jednotek, z toho 44 startovacích bytů, 33 bytů s pečovatelskou službou, 12 bezbariérových a jeden domovnický byt.

Startovací byty budou převážně jednopokojové o velikosti zhruba 43 čtverečních metrů. Jsou určeny pro maximálně čtyřčlenné rodiny.

„Kolaudace objektu se předpokládá v první polovině prosince a k nastěhování prvních nájemníků pak dojde v průběhu ledna 2013 po předchozím schválení Radou města Brna,“ konstatoval Pospíšil.

Losování startovacích bytů bez účasti veřejnosti budou moci zájemci sledovat v pondělí od 13.15 hodin v přímém přenosu na www.brno.cz.

Štítky startovací byty, Brno, losování, rodiny, děti, Oliver Pospíšil, Juventus FC

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nájemníky startovacích bytů určí losování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.