Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na realitním trhu v Brně je v nabídce více levnějších bytů

Na realitním trhu v Brně je v nabídce stále více levnějších bytů, zejména v okrajových částech města. Snižuje to i průměrné ceny. K dostupnosti bydlení dopomáhají mimo jiné nízké sazby hypotečních úvěrů. Vyplývá to z vyjádření analytiků a pracovníků realitních kanceláří.

Podle Alexeje Veselého ze společnosti Trikaya bylo ve městě na konci druhého čtvrtletí 785 neprodaných bytů v novostavbách. Průměrná cena těchto bytů se vrátila na 3,2 milionu korun, tedy na stejnou úroveň jako loni. "Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku výrazně klesla průměrná cena za metr čtvereční, z 55 tisíc korun na 49 tisíc korun," uvedl Veselý.

Podle analytika společnosti Cyrrus Jiřího Šimary k dostupnosti bydlení dopomáhají i nízké sazby hypotečních úvěrů. "To je faktor, který zde zůstane ještě minimálně rok. Zde vycházíme z výroků bankéřů České národní banky, které se stále nesou v duchu podpory nízkoúrokového ekonomického prostředí," uvedl Šimara.

Podle něj aktuální poklesy cen nejsou způsobeny slabou poptávkou, ale rostoucí nabídkou, zejména levnějších bytů. Byty se podle analytiků nejvíce prodávají v Komíně, Černovicích, Bystrci nebo Brně-středu. "Částečně stojí za poklesem cen také zlevnění některých velmi drahých bytů v centru, protože o ně nebyl za vysoké ceny příliš zájem," uvedl Veselý.

Podle odborníků ale pokles cen není dramatický, například oproti situaci před dvěma lety. Podle Ondřeje Gavlase z realitní kanceláře GAUTE se za poslední rok snížila investiční poptávka po developerských projektech, což je do značné míry dáno i sníženou poptávkou po nájemním bydlení. 

"Dále se nám snížila poptávka po nadstandardním a dražším bydlení. Lidé raději investují do stejně kvalitních developerských projektů mimo centrum Brna a Masarykovy čtvrti," uvedl Gavlas. Podle něj naopak roste poptávka po projektech s cenou kolem 35.000 korun za metr čtvereční. 

"Přisuzujeme to několika faktorům. Jednak sníženou obavou lidí z krize, dále pak velice nízkými úrokovými sazbami bank a dále změnou preference lokalit pro bydlení. Tuto poptávku mnohdy nejsme schopni uspokojit, poněvadž na trhu není vhodný developerský projekt k prodeji," uvedl Gavlas.

Zdroj ČTK

Štítky reality, byty, Brno, ceny, bydlení, projekt, CYRRUS, a.s., Česká národní banka, Černovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na realitním trhu v Brně je v nabídce více levnějších bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.